16:10 / 26.02.2020.

Autor: B.A./Hina

Preminuo Muhamed Filipović, jedan od najuglednijih bošnjačkih intelektualaca

Sarajevo (Foto: Armin Durgut/PIXSELL)

Sarajevo (Foto: Armin Durgut/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Filipović je bio član Akademije nauka i umjetnosti BiH, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti
U 91. godini u Sarajevu je preminuo Muhamed Filipović, jedan od najuglednijih bošnjačkih intelektualaca, sveučilišni profesor, akademik i pisac, te jedan od utemeljitelja vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA).

Filipović je bio član Akademije nauka i umjetnosti BiH, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti.

Rođen je 1929. godine u Banjoj Luci. Filozofiju je studirao na Filozofskim fakultetima u  Beogradu i Zagrebu, kao sveučilišni profesor predavao na Odsjeku za filozofiju i sociologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Filipović je bio i jedan od osnivača i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), a nakon razlaza s predsjednikom Alijom Izetbegovićem bio je potpredsjednik Muslimanske bošnjačke organizacije (MBO) Adila Zulfikarpašića.

U vrijeme rasprave o tome treba li BiH ostati u sastavu krnje Jugoslavije, MBO je zagovarala postizanje muslimansko-srpskog sporazuma i ostanak u Jugoslaviji.

Filipović je svojedobno bio i veleposlanik BiH u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Objavio je 14 knjiga, od kojih su neke i prevedene na druge jezike. Najveći broj prijevoda doživjela je knjiga "Lenjin - monografija njegove misli", koja je prevedena na danski, švedski, francuski, bugarski, slovački, talijanski i kineski jezik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!