10:18 / 22.11.2018.

Autor: D.M./Hina

Preminuo posljednji američki veteran Pearl Harbora

Foto: printscreen, Twitter

Foto: printscreen, Twitter

Foto: - / -

Chavez je redovito pohodio komemorativne svečanosti širom SAD-a, a ove je godine bio i u Bijeloj kući.
Najstariji preživjeli američki veteran japanskog napada na Pearl Harbor nakon kojeg su Sjedinjene Američke Države ušle u Drugi svjetski rat, umro je u srijedu u Kaliforniji, objavili su američki mediji. Ray Chavez (106) umro je u Powayu, nedaleko od San Diega, rekla je njegova kći Kathleen Chavez za lokalne medije.

Chavez je redovito pohodio komemorativne svečanosti širom SAD-a, a ove je godine bio i u Bijeloj kući. "Sa žalošću smo primili vijest da je najstariji živući veteran Pearl Harbora, Ray Chavez preminuo u dobi od 106 godina. Bili smo počašćeni primiti ga ove godine u Bijeloj kući. Hvala ti za tvoju službu našoj velikoj naciji, Ray", objavila je Bijela kuća na Twitteru.

Do bombardiranja Pearl Harbora došlo je 7. prosinca 1941. a u njemu je poginulo 2390 Amerikanaca. Sljedećeg dana Sjedinjene Države objavile su rat Japanu. Chavez je bio član posade američkog minolovca USS Condor, a noć prije napada otišao je kući u nedaleki Ewa Beach. Chavez je tijekom rata četiri godine služio u američkoj mornarici, pomažući u prijevozu ljudi i opreme za osam pacifičkih bitaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!