16:49 / 09.04.2020.

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/IMS/P.F./Hina/HRT

Premorenim talijanskim sestrama pomažu roboti

Foto: pixabay

Foto: pixabay

Foto: - / -

Italija je preplavljena žrtvama smrtonosne pandemije i od svih država ima najveći broj žrtava, a medicinsko osoblje plaća bolan danak u bolnicama i izvan njih zbog nedostatka zaštitne opreme.
Broj zaraženih od koronavirusa u svijetu premašio je milijun i pol, a zaraza se proširila na 209 zemalja. Od posljedica bolesti umrlo je 91.599 osoba. U Europi je najviše zaraženih i umrlih u Italiji i Španjolskoj - Italija od jučer bilježi 610 smrti (ukupno 18.279), a Španjolska 446 (ukupno 15.238.) Osim u te dvije zemlje, crni brojevi drastično rastu u Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj  i Njemačkoj.

Najveći je broj zaraženih u SAD-u gdje je od koronavirusa oboljela 462.271 osoba. Slijedi Španjolska sa 152.446 pa Italija sa 143.626 osoba.

Italija je na vrhu crne ljestvice - u toj je zemlji umrlo 18.279 osoba, u SAD-u 16.448 , a u Španjolskoj 15.238 osoba.

Nakon što su u borbi protiv zaraze koronavirusom prešli preko granica vlastite izdržljivosti, zdravstveni djelatnici u Španjolskoj posljednjih dana ipak primjećuju da je novih pacijenata malo manje.

Premorenim talijanskim medicinskim sestrama pomažu roboti

Uz Španjolsku, na Starom kontinentu najteže je pogođena Italija, gdje je broj novozaraženih također u padu. U jednoj su bolnici u Lombardiji premorenim medicinskim sestrama u pomoć stigli roboti. Prate stanje pacijenata i olakšavaju kontakt s medicinskim osobljem.

- Roboti prepoznaju kretanje pacijenata, čak i njihovo raspoloženje. Pomažu nam u organizaciji, a odgovor su i na nedostatnu zaštitnu opremu medicinskog osoblja. Uz njihovu pomoć održavamo bliski kontakt s pacijentima u izolaciji, objasnio je Gianni Bonelli iz bolnice Circolo u Vareseu.

Velik je pritisak i na zdravstveni sustav u Francuskoj, u kojoj je trenutačno više od 80.000 oboljelih.

Njemačka kancelarka rekla je da broj novozaraženih koronavirusom u Njemačkoj daje povod za oprezni optimizam. Najavila je da će se sljedećeg tjedna raspravljati o eventualnom ublažavanju mjera ograničenja.

Žarište pandemije ostaje u SAD-u. U New Yorku se smanjuje broj hospitaliziranih, ali broj preminulih od posljedica zaraze koronavirusom i dalje raste.

Zbog posljedica epidemije u posljednja je tri tjedna bez posla ostalo više od 16 milijuna Amerikanaca pa je predsjednik Donald Trump od Kongresa zatražio dodatnih 250 milijardi dolara za pomoć gospodarstvu SAD-a.

U Italiji, život izgubila i stota liječnica

Smrt izazvana pandemijom covid-19 ubrala je u Italiji svoju stotu žrtvu među liječnicima. Posljednja žrtva je 62-godišnja liječnica obiteljske medicine iz gradića Mire u pokrajini Veneto, objavila je liječnička udruga Fnomceo. 

Italija je preplavljena žrtvama smrtonosne pandemije i od svih država ima najveći broj žrtava, a medicinsko osoblje plaća bolan danak u bolnicama i izvan njih zbog nedostatka zaštitne opreme poput rukavica i zaštitnih maski za lice. 

- Svaka žrtva ostavila je dubok ožiljak na koži i u srcu svakog talijanskog liječnika. Nestašice i propusti doista su teško razumljivi, a još je teže opravdati ih imajući na umu ove tragične brojke, rekao je Filippo Anelli, predsjednik udruge Fnomceo.

U subotu je Carlo Palermo, predsjednik sindikata liječnika Anaao Assomed rekao da je umrlo približno 120 medicinskih radnika, među kojima 80 liječnika i 40 medicinskih sestara i njegovatelja. 

U srijedu je Italija imala potvrđenih gotovo 140.000 novih zaraženih koronavirusom, a od tog broja gotovo 10%, preciznije 13.522  su medicinski radnici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!