00:54 / 02.12.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

"Prerano je za procjenu hoće li omikron izazivati teška oboljenja"

Anthony Fauci

Anthony Fauci

Foto: Kevin Lamarque / REUTERS

Prerano je za saznanje hoće li omikron soj koronavirusa izazivati teške oblike Covida-19, ali prve informacije iz Južnoafričke Republke pokazuju da nije bilo neuobičajenih simptoma, izjavio je u utorak vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci.

Fauci je iznio da je do utorka ujutro potvrđeno 226 slučajeva zaraze novim sojem koronavirusa u 20 zemalja svijeta, ali da još nijedan slučaj nije zabilježen u Sjedinjenim Američkim Državama.

Strah od širenja novog, omikron soja koronavirusa uzdrmao je burze i potaknuo zabrinutost za mogućnost snažnog oporavka globalne ekonomije, dok se svijet nastavlja boriti s pandemijom.

- Teško je znati hoće li ovaj soj rezultirati teškim obicima bolesti. Iako neke preliminarne informacije iz Južnoafričke Republike ne ukazuju na neobične simptome... još ne znamo i prerano je za zaključke, rekao je Fauci u razgovoru s novinarima.

Američki predsjednik Joe Biden i njegova administracija potiču Amerikance na cijepljenje i na uzimanje dodatne doze za osnaživanje imunološkog sustava, ali neodlučnost prema cijepljenju u jednom dijelu populacije je ugrozila napore za obuzdavanje koronavirusa. Oko 69% Amerikanaca starijih od 12 godina primili su punu dozu cjepiva.

- Nadamo se, a to činimo s dobrim razlogom, da ćemo se dobro osjećati što ćemo cjepivom biti zaštićeni do određene razine i od novog soja. Ako niste cijepljeni, cijepite se. Ako ste cijepljeni, otiđite na docijepljivanje. poručio je Fauci.

Predsjednik Biden je u ponedjeljak pozvao Amerikance da ne paničare zbog pojave novog soja.

- Da bismo pobijedili pandemiju, moramo procijepiti i svijet, izjavio je Biden čija je popularnost u padu, pokazale su posljednje ankete, djelomično i zato što još uvijek nije obuzdana pandemija.

Upitan u utorak čine li Sjedinjene Države dovoljno na procijepljivanju svijeta, dr. Fauci je istaknuo da SAD čini više nego druge nacije.

- Dovoljno je teška riječ. Činimo li puno? Činimo jako puno, rekao je Fauci te dodao kako se pokazalo logistički teško dostaviti cjepiva u države na jugu Afrike te druge siromašne države i da su mnoge doze ostale neiskorištene.

- Druge afričke države su nam rekle da im ne šaljemo još više cjepiva, jer ih nisu uspjeli primijeniti na pravi način, izjavio je dr. Fauci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!