'Prespa forum' - europska perspektiva zapadnog Balkana

15.06.2023.

Zadnja izmjena 19:23

Autor: HRT/Hina

Prespa forum u Strugi

Prespa forum u Strugi

Foto: HTV / HRT

U Strugi u Republici Sjevernoj Makedoniji danas i sutra održava se međunarodna konferecija 'Prespa forum za dijalog' na kojoj sudjeluju i predsjednik Zoran Milanović te šef diplomacije Gordan Grlić Radman. 

Domaćin 'Prespa foruma' je predsjednik Republike Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski. Raspravlja se, između ostaloga, o aktualnim regionalnim i europskim političkim i sigurnosnim pitanjima, o procesu integracije zemalja jugoistočne Europe u Europsku uniju, perspektivama jačanja suradnje i dobrosusjedskih odnosa te borbi protiv korupcije.

Ovogodišnji 'Prespa forum' od velikog je značaja za Sjevernu Makedoniju jer je ta država preuzela predsjedanje Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS) pa i kroz ovu međunarodnu konferenciju nastoji promovirati načela i obveze OESS-a te promicati dijalog i suradnju. Osim toga, ove se godine obilježava peta obljetnica od potpisivanja Prespanskog sporazuma između Sjeverne Makedonije i Grčke. 

Ideja o proširenju EU-a do 2030.


U fokusu ovogodišnjeg foruma je ideja o proširenju EU-a do 2030. Međutim, svaka zemlja ima drugačiju situaciju. Kosovo treba riješiti odnos sa Srbijom, Crna Gora je u neizvjesnoj situaciji nakon izbora, a Sjeverna Makedonija i Albanija iz Bruxellesa nisu dobile signale kakve su očekivale, javio je iz Struge novinar Vibor Vlainić.  

Ministar Goran Grlić Radman kazao je kako svojim dolaskom na taj forum na obali Ohrida, treći po redu - daje podršku procesu proširenja Unije koji ima novi zamah i shvaćanje unutar EU-a o golemoj važnosti zapadnog Balkana za taj savez. Naglasio je kako Hrvatska zbog svog iskustva i zajedničke povijesti najbolje razumije zemlje zapadnog Balkana na putu prema Europskoj uniji. Naglasio je kako je vrijeme za jasnu opredijeljenost prema proširenju te veću političku i ekonomsku prisutnost Unije na području zemalja zapadnog Balkana.

Ministar je sudjelovao na panel raspravi „Does the Franco-German initiative on EU reform is putting the engine back in (loco) motion?", a na marginama konferencije održat će niz bilateralnih sastanaka.


Sjevernomakedonski ministar Bujar Osmani je rekao da proširenje nije samo proces integracije, nego ima i vanjskopolitičke i sigurnosne posljedice, što se jasno pokazalo ruskom agresijom na Ukrajinu. Osmani je upozorio kako proces proširenja mora ući u novu brzinu jer dolazi do zasićenja. Naglasio je kako je u Sjevernoj Makedoniji, zemlji koja je paradigma ustupaka Bruxellesu, podrška članstvu pala na povijesno niske razine. 

Predsjednici i Glavni tajnik NATO-a


Predsjednik Zoran Milanović stigao je večeras u Strugu i sudjelovat će na svečanoj večeri. Predsjednik će sutra sudjelovati na panel raspravi 'Mir i demokracija nasuprot ratu i autokraciji' uz domaćina predsjednika Pendarovskog, predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i predsjednika Republike Albanije Bajrama Begaja. Očekuje se i obraćanje glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga.

Tijekom boravka u Strugi predsjednik Milanović trebao bi održati i bilateralne sastanke s predsjednicima Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!