Bizarno suđenje Navaljnom i Putinov bijes

05.02.2021.

08:48

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Branimir Farkaš

Branimir Farkaš

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vanjskopolitički komentator Branimir Farkaš analizirao je događaje u Rusiji, gdje je povratak Navaljnog uzrokovao najveće prosvjede protiv Putina u posljednjih 10 godina. 

U presudi ima bizarnosti, kaže Farkaš, 6 puta se Navaljni nije javio tijekom svog uvjetnog otpusta, trebao se javljati 2 puta tjedno, dakle 3 tjedna nije bio prisutan, tražili su ga doma dok je bio u komi i u bolnici u Njemačkoj, promjenila se sutkinja, ostavku dao i predsjednik suda, a Russia Today (RT) objavio je presudu prije nego što je bila izrečena na sudu...

Bitno je bilo, smatra Farkaš onesposobiti Navaljnog da se kandidira na izborima 2024., još sigurnije je da bude u zatvoru jer tako neće moći sudjelovati u kampanji. Optužuju ga da je strani špijun, a on je Putina usporedio s Hitlerom, rekao da je "patuljak koji bjesni u svom bunkeru".

Navaljni je mlad, atraktivan, elokventan i vrlo hrabar, kaže Farkaš i naglašava da je opasan za Putina jer se vratio, on je u Rusiji i obraća se jednoj novoj političkoj generaciji koja se ne sjeća političkog života bez "velikog brata" Vladimira Putina i kojima je dosta, žele promjenu. Zastupa liberalnu politiku, zapadan način života koji Rusi žele, ali nikad ga nisu ostvarili. Njegova vizija za domaću politiku je demokracija, slobodni mediji, slobodno izjašnjavanje političkih stavova, demokratski parlamentarizam, više političkih opcija, sloboda izbora, sloboda političkog i društvenog djelovanja.

Ono što je Putina najviše možda razbjesnilo je film o njegovoj vili. Radi se korupcijskoj mreži po kojoj je Putin, tvrdi Navaljni najbogatiji čovjek na svijetu. U vili je bazen, kazinu, kazalište, sletište za helikoptere, klizalište, pravoslavna crkva... Uklapa se u priču o caru Putinu koju Navaljni želi prodati narodu. Formalno je vilu za 350 mil. eura kupio jedan od njemu bliskih tajkuna koji se namjestio u Putinovu priču. Navalni tvrdi da je vila Putinova, ali svi njegovi dokazi su uzročno-posljedični poveznici, nisu to tvrdi dokazi, ta vila formalno pripada drugom. Najtvrđi dokaz je da je izgrađena na zemljištu što je vlasništvo FSB-a, ruska tajna služba koja je na neki način Putina iznijela na vlast.

Farkaš se kratko osvrnuo i na Joea Bidena koji je preuzeo vlast, ali se suočava s mnogo izazova Između ostaloga, nazvao je i Putina i tražio puštanje Navaljnog. Bilo je to očekivano od njega, smatra Farkaš jer se Joe Biden vraća nekim starim obrascima politike koji je Trump napustio.

- Zasigurno nije spominjao prosvjede protiv Putina jer je Amerika sada izgubila onu svoju moralnu ulogu koju je nekad mislila da ima u odnosu na druge režime u svijetu. Teško može prozivati druge lidere u svijetu nakon onoga što se dogodilo na Capitol Hillu. Osim svega američki su gardisti ubili prosvjednicu, nenaoružanu ženu - napomenuo je Farkaš i naglasio da svijet koji je Biden izjavio da želi voditi, zapravo je prepun izazova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!