Presuda Stanišiću i Simatoviću do kraja lipnja 2023.

11.07.2022.

10:42

Autor: V.K./HRT/Hina

Međunarodni kazneni sud

Međunarodni kazneni sud

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Rezidualni mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT) izreći će pravomoćnu presudu bivšim čelnicima Službe državne sigurnosti Srbije Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću do kraja lipnja iduće godine, potvrdila je u ponedjeljak nova predsjednica tog tijela Graciela Gatti Santana.

- Presuda će biti do kraja lipnja 2023. Ja sam se tek sada priključila prizivnom vijeću, no rokovi se neće mijenjati, kazala je u Srebrenici sutkinja Santana gostujući u programu TV1.

Stanišić i Simatović ključna su poveznica između vlasti u Beogradu i ratnih zločina na području bivše Jugoslavije 90-ih godina prošlog stoljeća.

Suđenje Stanišiću i Simatoviću jedino je koje je preostalo MICT-u kao nasljeđe rada Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), a cijeli taj proces ovoj dvojici bliskih suradnika nekadašnjeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića traje još od 2003. kada je haaško tužiteljstvo podignulo prvu optužnicu.

Obojica su optuženi za ratne zločine i etničke progone u Hrvatskoj i BiH, a u prvostupanjskom suđenju 2013. oslobođeni su svih točki optužnice.

Prizivno vijeće nakon toga je prihvatilo žalbu tužiteljstva i poništilo prvostupanjsku presudu te je naložilo ponovno suđenje.

Stanišić i Simatović u ponovljenom su postupku 2021. proglašeni odgovornima za pomaganje i podržavanje kaznenih djela ubojstava kao kršenja zakona i običaja ratovanja i zločina protiv čovječnosti te kaznenih djela deportacije, prisilnog premještanja i progona kao zločina protiv čovječnosti koja su počinile srpske snage nakon zauzimanja Bosanskog Šamca u travnju 1992.

Sudsko je vijeće procijenilo kako su Stanišić i Simatović pružali praktičnu pomoć koja je imala znatan učinak na počinjenje zločina, obučavanjem i slanjem na teren pripadnika specijalne jedinice Službe državne sigurnosti Srbije.

Obojica su osuđena na po 12 godina zatvora.

U tijeku je odlučivanje o žalbi na tu presudu i taj bi postupak trebao biti okončan za manje od godinu dana.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!