07:30 / 27.01.2020.

Autor: I.D./HRT/HINA

Preživjeli iz Auschwitza: Djecu treba učiti o holokaustu

Foto: REUTERS/Aleksandra Szmigiel

Foto: REUTERS/Aleksandra Szmigiel

Foto: - / REUTERS

Ove godine na komemoraciji u Oswiecimu u južnoj Poljskoj očekuje se dvjestotinjak nekadašnjih zatvorenika.
Glas upozorenja preživjelih i poruke da se zvjerstva počinjena u logoru smrti Auschwitz-Birkenau više nikada ne smiju ponoviti, odaslani su u svijet s komemoracije u povodu 75. godišnjice oslobođenja tog nacističkog koncentracijskog logora u južnoj Poljskoj. Središnja manifestacija bila je je pokraj tzv. Vrata smrti u Birkenauu, platformi za istovar iz vagona na željezničkom ulazu u logor.

Preživjeli su svjedočili o osobnim iskustvima patnje i poslali su poruku svijetu da se takav zločin planskog istrebljenja više nikada ne bi ponovio. Poručili su da djecu od najranije dobi treba podučavati o holokaustu te o tome koje su posljedice rasizma i antisemitizma. Jedna od poruka bila je i da je na svima nama da uvijek stanemo u zaštitu ljudskih prava, a na demokratski izabranim vladama da štite manjine.

Poljski predsjednik Andrzej Duda pozvao je svijet da očuva sjećanje na zvjerstva počinjena u logoru smrti Auschwitzu kako bi se spriječilo da se povijest ponovi. Pozvao je goste okupljene u Auschwitzu da slijede "zajedničku obvezu preuzetu pred posljednjim preživjelima i svjedocima: da nastave nositi u budućnost poruku i upozorenje s ovog mjesta za cijelo čovječanstvo". Kritizirao je iskrivljavanje povijesti II. svjetskog rata.

- (Nijekanje) zločina genocida i holokausta kao i instrumentalizacija Auschwitza kako bi se postigao bilo koji zadani cilj oskrvnuće je sjećanja na žrtve, rekao je poljski predsjednik. On je zajedno s više od 20 šefova država i vlada sudjelovao na obilježavanju 75. godišnjice oslobođenja koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenauu.
Snimka 75. godišnjice oslobođenja koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenauu na engleskom jeziku:
"