Prigožin najavio osvetu vojnom vrhu, FSB otvorio optužnicu protiv njega

23.06.2023.

23:37

Autor: HRT/Hina/Reuters

Jevgenij Prigožin

Jevgenij Prigožin

Foto: Yulia Morozova / REUTERS

Evgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke skupine Wagner, optužio je rusku vojsku za "uništenje" njegovih boraca i obećao osvetiti se ruskom vojnom vrhu, nakon čega je ruska obavještajna služba FSB započela kazneni postupak protiv njega zbog poziva na oružanu pobunu.

Prigožin je optužio rusku vojsku za uništavanje njegovih boraca, a da pritom nije posve objasnio svoje optužbe, i obećao zaustaviti zlo vojnog vodstva. U nizu glasovnih poruka objavljenih na svom kanalu na komunikacijskoj platformi Telegram rekao je: Oni koji su uništili naše momke, koji su uništili živote mnogih desetaka tisuća ruskih vojnika, bit će kažnjeni. Tražim da nitko ne pruža otpor.

Ministarstvo obrane je ubrzo objavilo priopćenje u kojem tvrdi da Prigožinove optužbe nisu istinite i da su informacijska provokacija.

Ruska obavještajna služba FSB započela je kazneni postupak protiv Prigožina zbog poziva na oružanu pobunu, objavila je ruska novinska agencija TASS u petak, citiravši nacionalni protuteroristički odbor.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je obaviješten o razvoju događaja i nužni koraci se poduzimaju, objavila je agencija Interfax, citirajući Dmitrija Peskova, glasnogovornika Kremlja.

Prigožin je rekao da pojedinosti onoga što se zbilo tek izlaze na vidjelo, no dodao je: Ministar obrane (Sergej Šojgu) je stigao posebno u Rostov kako bi izvršio operaciju uništavanja Wagner PMC (privatne vojne tvrtke). Nepotvrđeni video objavljen na kanalu Razgruzka Wagner (Wagnerov borbeni prsluk) prikazuje šumu, u kojoj se vide mali požari i uništeno drveće.

Video je sadržavao natpis: Raketni napad je izvršen na kampove PMC Wagnera. Brojne žrtve. Prema očevicima, napad je izveden odostraga, to jest, izvršila ga je vojska ruskog ministarstva obrane.

Prigožin je obećao osvetiti se zbog incidenta.

- Nas je 25.000 i saznat ćemo zašto se u zemlji događa kaos, kazao je, ali je dodao da njegov poziv na djelovanje protiv ruske vojske nije vojni puč, nego marš za pravdu.

- Ovo nije vojni udar. Ovo je marš za pravdu. Naši postupci se ni na koji način ne odnose na vojnike, rekao je Prigožin u nizu glasovnih poruka objavljenih na Telegramu.

Prigožin je također optužio Šojgua da je naredio sakrivanje 2000 tijela Wagnerovih boraca u mrtvačnici na jugu Rusije. Šef Wagnera je ranije u petak nastavio svoj sve žešći sukob s Moskvom, rekavši da se obrazloženje Kremlja za invaziju na Ukrajinu temeljilo na lažima vojnog vrha. Prigožin, čiji su česti istupi na društvenim mrežama u nesrazmjeru s ograničenom ulogom njegove skupine u ratu, mjesecima otvoreno optužuje ministra obrane Sergeja Šojgua i načelnika ruskog vojnog stožera Valerija Gerasimova za nesposobnost.

Prigožin o ratu


Njegova služba za odnose s javnošću je u petak na komunikacijskoj platformi Telegram objavila video u kojem Prigožin po prvi put odbacuje temeljne razloge Rusije za invaziju na Ukrajinu 24. veljače prošle godine, koju Moskva naziva "posebnom vojnom operacijom".


- Ništa neuobičajeno se nije događalo 24. veljače. Ministarstvo obrane nastoji obmanuti društvo i predsjednika i ispričati nam priču o tome kako je postojala luda agresija Ukrajine i da su nas planirali napasti sa cijelim NATO (savezom), rekao je Prigožin, koji je službenu verziju nazvao "lijepom pričom".


- Rat je bio potreban kako bi Šojgu mogao postati maršal, kako bi mogao dobiti drugi orden 'Heroja (Ruske Federacije)'. Rat nije bio potreban za demilitarizaciju ili denacifikaciju Ukrajine, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!