Prigožinova smrt: Brazil želi sudjelovati u istrazi zrakoplovne nesreće

30.08.2023.

07:51

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Mjesto pada Prigožinovog aviona

Mjesto pada Prigožinovog aviona

Foto: Anton Vaganov / Reuters

Brazilski Centar za istraživanje i prevenciju zrakoplovnih nesreća (CENIPA) preporučio je Rusiji da otvori istragu o padu zrakoplova brazilske proizvodnje u kojem je poginuo šef Wagnera Jevgenij Prigožin prema međunarodnim pravilima, ali je Rusija odgovorila da to neće učiniti "u ovom trenutku", objavio je Reuters u srijedu.

ENIPA je navela da je voljna pridružiti se Rusiji u istrazi pada privatnog zrakoplova Embraer Legacy 600. Ruske zrakoplovne vlasti nemaju obvezu pristati na to pošto se radi o domaćem letu od Moskve do Sankt Peterburga, ali neki istražitelji smatraju da bi Rusija to trebala učiniti pošto Sjedinjene Države i druge zapadne vlade sumnjaju da Kremlj stoji iza te zrakoplovne nesreće.

- Nemaju obvezu, samo im je preporučeno da to učine, rekao je za Reuters šef CENIPA-e Marcelo Moreno nakon što je brazilska agencija poslala upit ruskim vlastima.

- Ali ako kažu da će otvoriti istragu i pozvati Brazil, mi ćemo sudjelovati izdaleka, dodao je Moreno.

Američki konzultant za sigurnost zračnog prometa i bivši istražitelj John Cox rekao je da će se interna ruska istraga dovoditi u pitanje bez sudjelovanja Brazila, zemlje u kojoj je zrakoplov proizveden.

- Mislim da to šteti transparentnosti ruske istrage, rekao je Cox o ruskom odgovoru Brazilu.

Istražitelj: Rusija bi trebala prihvatiti pomoć Brazila


Jeff Guzzetti, bivši američki istražitelj zrakoplovnih nesreća, rekao je da bi Rusija trebala prihvatiti pomoć Brazila, čak i ako CENIPA može sudjelovati samo na daljinu.

- Ako to ne učine, onda je to siguran znak da istraga neće biti transparentna, rekao je Guzzetti.

Prigožin je poginuo 23. kolovoza u padu privatnog aviona u Tverskoj oblasti, nedaleko od Moskve. Kremlj poriče bilo kakvu umiješanost u Prigožinovu smrt.

Do nesreće je došlo dva mjeseca nakon što su on i njegovi plaćenici pokrenuli pobunu protiv ruskih vojnih zapovjednika u kojoj su preuzeli kontrolu nad južnim gradom Rostovom na Donu i napredovali prema Moskvi, prije nego što su se vratili u svoje baze.

Bio je to najveći izazov vladavini ruskog predsjednika Vladimira Putina od preuzimanja vlasti 1999. godine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!