Prihvaćanje plana "de facto" znači međusobno priznanje Srbije i Kosova

24.02.2023.

14:26

Autor: Hina/I.B.

Srbija i Kosovo

Srbija i Kosovo

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Prihvate li Srbija i Kosovo u ponedjeljak plan za normalizaciju odnosa iza kojeg stoje EU i SAD to će de facto značiti međusobno priznanje, rekao je visoki dužnosnik EU-a.

Nakon višemjesečnog prekida u ponedjeljak će se u Bruxellesu ponovno sastati srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti kako bi razgovarali o planu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije koja ne priznaje neovisnost svoje bivše južne pokrajine proglašenu 2008.

Visoki europski dužnosnik koji je želio ostati anoniman rekao je da očekuje da će dvojica čelnika prihvatiti prijedlog i da se na sastanku u ponedjeljak neće voditi rasprava o sadržaju, nego o provedbi dokumenta.

Mnogi kažu da prihvaćanje prijedloga znači de facto priznanje. To je točno, to doista znači, rekao je europski diplomat.

Dodao je da se prihvaćanjem prijedloga automatski prihvaća i provedba obveze o uspostavi Zajednice srpskih općina, ključan zahtjev Beograda za nastavak pregovora s Prištinom.

Nakon višegodišnjih pokušaja u okviru dijaloga između Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa, koji su dosad donijeli vrlo skroman napredak, Njemačka i Francuska su pokrenule inicijativu koju su podržale Sjedinjene Države i cijela EU da se što prije napravi iskorak po tom pitanju s obzirom na kontekst rata u Ukrajini.

Dosadašnji sastanci u proteklih nekoliko godina uglavnom su bili upravljanje krizom, a sada je promijenjen pristup i ide se prema normalizaciji i zato je ovaj sastanak u ponedjeljak drugačiji od ostalih, rekao je europski diplomat.

Dodao je kako su vidljivi ruski pokušaji odgovoranja Srbije da prihvati prijedlog, ali da je predsjednik Vučić poslao određene signale da ruski pritisak neće na njega utjecati.

Njemačko-francuska inicijativa je rezultirala prijedlogom sporazuma čija je srž međusobno priznanje dokumenata, pečata, putovnica, osobnih iskaznica i nacionalnih simbola.

Srbija ne bi smjela blokirati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama i obje strane trebaju razvijati normalne dobrosusjedske odnose na temelju jednakih prava. Kosovo bi trebalo osigurati prikladnu razinu samouprave za srpsku zajednicu i formalizirati poseban status Srpske pravoslavne crkve, a obje strane otvorile bi svoja stalna predstavništva u glavnim gradovima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!