Stanovnici Žiline pomažu izbjeglicama

30.04.2022.

19:17

Autor: Ivana Perić/Dnevnik/HRT

Dolazak izbjeglica

Dolazak izbjeglica

Foto: Dnevnik / HRT

Broj onih koji su napustili Ukrajinu nadomak je 5 i pol milijuna. Od početka rata njihovo prvo odredište je Poljska gdje ih je trenutno više od 3 milijuna. Gotovo 820 tisuća Ukrajinaca ušlo je u Rumunjsku, više od 650 tisuća u Rusiju, a 520 tisuća ih je u Mađarskoj. Gotovo 372 tisuće Ukrajinaca do sada primila je Slovačka. 


Kako je organiziran prihvat izbjeglica u slovačkom kampu Žiline za Dnevnik HTV-a izvijestila je novinarka Ivana Perić.

- Prihvat izbjeglica u cijeloj Slovačkoj odlično je organiziran. U Žilinskoj oblasti je trenutno 7000 izbjeglica, a u samom gradu oko 2000. Kamp Žiline je prva pristupna točka. Kada izbjeglice dođu iz Ukrajine s jednog od dva granična prijelaza, dolaze u Žilinu, prijavljuju se, pruža im se liječnička i psihološka pomoć. U kampu je otprilike 300-injak kreveta. Oni u kampu ostaju između jednog ili četiri dana, nakon čega ih se usmjeruje na jedan od četiri privatna kampa. U Žilinama žele što prije integrirati izbjeglice u svakodnevni život. Tako je na slovačkom sveučilištu pokrenuta katedra gdje Ukrajinci mogu učiti slovački jezik kako bi što prije pronašli posao. Ukrajinci su mi rekli kako osjećaju veliko slovačko srce i potporu, što im je izrazito važno jer ni sami ne znaju kada će se moći vratiti kući, rekla je Perić.

Leni Tsihanok tek je 35 godina. Ostala je bez svega. S dvoje djece pobjegla je iz Černiholja, mjesta na ukrajinsko-bjeloruskoj granici.

- 3. ožujka bili smo u kuhinji, odjednom sam čula snažan huk, vrata su bila otvorena, bilo mi je važno samo zaštititi djecu. Naš dom potpuno je razoren – ispričala je Lena.

I Tatjanu progone slike iz Zaporižja. Tek se posljednjih dana uspjela smiriti. Pronašla je i posao u trenčinskoj tvornici televizora.

- U našem je Zaporižju kao i u cijeloj Ukrajini još vrlo opasno i zbog djece nećemo se vratiti - kaže Tatjana Krušnarova.

Posao je pronašla i Ana Njićporjenko. I to u pansionu, gdje je smještena. Tu je s malenom Elinom, a suprug Anndrej ostao je na bojištu. Trenčin je od samih početaka ruske agresije širom otvorio vrata izbjeglicama.

- Moji su rođaci sada u podrumu, nemaju priliku pobjeći – ističe Ana.

I nema svatko Žanetu Krškovu - Slovakinju koja je vrata svog smještaja otvorila ženama s djecom. Sve financira sama. Sama ima dvoje djece.

- Što bismo da smo i mi to doživjeli, nisam dugo razmišljala - kaže.

A razmišljao nije previše ni Milan Dubec. On je zgradu koju je kupio i namijenio za stanove u samo 48 sati pretvorio u izbjeglički kamp, prvu točku prihvata u slovačkoj Žilini.

- Najprije smo ljudima pomagali vezano za smještaj, a sada ih želimo učiniti neovisnima o volonterima, nama, da se mogu brinuti sami za sebe - naglašava.

A sve to nije lako ljudima u godinama. Nina Batrak i suprug ostali su bez svega, a njihov je sin u Ukrajini.

- Jako mi je teško. Javio mi se sin da je živ, njegova je obitelj izbjegla, a on sam ostao u Kramatorsku – otkriva Nina.

Zahvalni su ovi ljudi za svaku pomoć, svaku toplu riječ. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!