18:42 / 07.02.2020.

Autor: Miljenko Karačić/Dnevnik/B.A./HRT

Prije 75 godina u Širokom Brijegu ubijeno 66 hercegovačkih franjevaca

-

-

Foto: - / -

Današnji dan se u Zapadnohercegovačkoj županiji obilježava kao Dan sjećanja na žrtve komunističkog nasilja
Prije 75 godina u Širokom Brijegu ubijena su 66-orica hercegovačkih franjevaca. Crkva i danas vodi postupak dokazivanja njihova mučeništva, a iznose se i novi dokazi o nekažnjenom zločinu. U Zapadnohercegovačkoj županiji 7. veljače obilježava se i kao Dan sjećanja na žrtve komunizma.

Pedeset godina o velikom zločinu se šutjelo. Samo 7. veljače 1945. partizani su u Širokom Brijegu ubili 12-oricu fratara. Tijela su im zapaljena u samostanskom skloništu. Njihovi posmrtni ostaci danas su u širokobriješkoj crkvi. Dok Crkva vodi postupak dokazivanja njihova mučeništva, svake godine otkrivaju se nova stratišta.

- Ovaj glas živi među narodom, ovaj glas je itekako jak i sve više i više se ti prošli događaji jednostavno čiste i saznajemo što je bila ustvari prava istina, rekao je fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće".


Današnji dan se u Zapadnohercegovačkoj županiji obilježava kao Dan sjećanja na žrtve komunističkog nasilja.

- Podsjećamo mlade generacije na da sve što se na ovim prostorima događalo kako za vrijeme Drugoga svjetskog rata tako i u poslijeratno vrijeme i, naravno, odajemo dužnu počast svim žrtvama, kaže Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije.

Profesorica Mirela Lovrić napisala je dramu "Dide, pobiše nam fratre" o stradanju fratara koja je na izvedbama pobudila veliko zanimanje.


- Zanimanje ljudi je logično i svi komentiraju da je to vrlo emotivno, da su prisutne bile i suze, to je i logično jer je svaka obitelj osjetila bol u Drugom svjetskom ratu, rekla je Mirela Lovrić.

Stradanje fratara istražuju i povjesničari, a Hrvoje Mandić ovih dana na Hrvatskim studijima u Zagrebu obranio je doktorsku disertaciju iz historiografije o temi "Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svjetskom ratu i poraću".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!