Prijeti li SAD-u zaista bankrot?

27.05.2023.

11:36

Autor: Studio 4/HRT/IMS

Prijeti li SAD-u bankrot?

Prijeti li SAD-u bankrot?

Foto: HTV / HRT

Sjedinjenim Američkim Državama prijeti bankrot. Da bi se izbjegao krah najvećega svjetskog gospodarstva, nužan je dogovor demokrata predsjednika Joea Bidena i republikanaca, koji imaju većinu u Kongresu, o podizanju gornje granice zaduživanja od 31,4 bilijuna dolara.

Toliko sada iznosi američki javni dug i ako se granica zaduživanja ne poveća, SAD neće imati novca za plaće svojih zaposlenika. Dobra je vijest da je ministrica financija rok za dogovor pomaknula s 1. na 5. lipnja te da su, prema posljednjim informacijama, demokrati i republikanci blizu dogovora.

- Pretpostavljam da je to dovoljno vremena, do sada je uvijek u sličnim situacijama dolazilo do kompromisa. To je dio političke igre, ne samo u SAD-u nego i šire, u Europi to isto nije nepoznato iako su rješenja drugačija. Tu se uvijek istrguje, rekao je profesor Luka Brkić u emisiji "Studio 4".

Podsjetio je kako je SAD od konca II. svjetskog rata pa do danas svega u par godina imao suficit. 

- To su uvijek servisirali i nikada nije došlo do toga da bi SAD u tehničkom smislu bankrotirao. Ne vjerujem da će se to dogoditi ni sada. Uvijek se radi o nekoj vrsti političke trgovine s obzirom na to da to moraju potvrditi oba doma Parlamenta, rekao je stručnjak za međunarodnu ekonomiju.

Vjeruje da će na kraju ipak doći do kompromisa te naglašava kako ni republikancima nije u interesu da SAD bankrotira.

- Kad malo pogledate povijest, vidjet ćete da je puno više republikanskih predsjednika bilo u takvoj situaciji nego demokratskih. To je sveta pozicija SAD-a, njihova neupitnost u odnos na status javnog duga, rekao je Brkić.

Ako se ne podigne gornja granica zaduživanja od 31.4 milijarde dolara, SAD-u prijeti bankrot, kašnjenje plaća i mirovina, naknada vjerovnicima...

- Republikanski dio prihvatio je da taj iznos ide 1,5 milijardi gore. Pomicanje te gornje granice nije financijski toliko zahtjevno da se to ne bi moglo realizirati. Ja kažem, neka druga politika je u pozadini svega toga, jer ne radi se o povećanju duga, nego se radi o probijanju limita koji je zakonski reguliran i traže suglasnost Kongresa. Znači, već smo se dogovorili da ćemo otplatiti to što moramo otplatiti i ti troškovi su već verificirani u Kongresu. Prema tome, dakle, ne radi se o nikakvom novom zaduživanju. Zato imate argument predsjednika Bidena koji kaže to liči na tehničke stvari. Ovo je, ponavljam, stari okvir za troškove koji su već verificirani u Kongresu, rekao je Brkić.

Cijelo gostovanje pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!