21:17 / 02.04.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Primirje u Jemenu, tračak nade za Jemence nakon sedmogodišnjeg sukoba

Eksplozija u glavnom gradu Jemena, Sanaai

Eksplozija u glavnom gradu Jemena, Sanaai

Foto: Khaled Abdullah//File Photo / REUTERS

Jemenci su u subotu pozdravili opće primirje koje su pregovorima dogovorili Ujedinjeni narodi, a stupa na snagu u subotu navečer i tračak je nade u toj zemlji pogođenoj sedam godina dugim ratom koji je izazvao glad, a milijune ostavio bez krova nad glavom.

No, nakon brojnih propalih pokušaja da se postigne mir, Jemenci su vijesti primili uz dozu opreza.

- Primirje je dobro, no ne vjerujem da će uspjeti jer obje strane drukčije tumače kako ga provesti i propast će, rekao je 38-godišnji električar Murad Abdullah u Adenu, privremenoj prijestolnici jemenske vlade.

Dvomjesečno primirje poklapa se s početkom muslimanskog mjesecom velikog posta ramazanom, a to je ujedno i prvi put od 2016. da su sukobljene strane pristale na opće primirje.

Primirje bi trebalo stupiti na snagu u sedam sati navečer u subotu, a može biti obnovljeno, odnosno produženo.

Primirje uključuje prestanak ofenzivnih vojnih operacija, uključujući prekogranične napade, a dozvoljava i uvoz goriva u područja kojima upravljaju proiranski Huti.

Dozvoljeni su neki komercijalni letovi iz grada Sanae, prijestolnice Huta.

Vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, koja je intervenirala u ožujku 2015. kako bi podržala jemensku vladu protiv proiranskih Huta, kontrolira jemenska mora i zračni prostor.

Posebni izaslanik UN-a Hans Grundberg rekao je da će ustrajati na trajnom primirju.

Izaslanici UN-a i Sjedinjenih Američkih Država od prošle godine pokušavaju dogovoriti trajno primirje potrebno za nastavak prekinutih političkih pregovora. Huti traže da koalicija ukloni zračnu, kopnenu i pomorsku blokadu Jemena prije trajnog primirja dok koalicija želi da se te dvije stvari ostvare istodobno.

Sukob u Jemenu smatra se takozvanim posredničkim ratom između Saudijske Arabije i Irana.

Saudijska Arabija i Iran vode takozvani posrednički rat na Bliskom istoku nastojeći svaka proširiti svoj utjecaj u toj regiji. Te dvije države, jedna predstavnica sunitskog, a druga šijitskog islama, podržavaju suprotstavljene strane u ratovima u Siriji i Jemenu.

Iran je u subotu poručio da se nada da će prekid vatre nagovijestiti trajno primirje i potpuni prekid blokade

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!