Princ Charles kaže da su klimatske promjene najveća prijetnja čovječanstvu

22.01.2020.

17:41

Autor: V.K./Hina

default error photo
Britanski princ Charles izjavio je da su globalno zatopljenje i klimatske promjene najveće prijetnje s kojima se čovječanstvo ikada suočilo.
Britanski princ Charles izjavio je da su globalno zatopljenje i klimatske promjene najveće prijetnje s kojima se čovječanstvo ikada suočilo i pozvao poslovne čelnike u Davosu da hitno djeluju kako bi se osigurala održiva gospodarska budućnost.

U govoru na godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma u švicarskom skijalištu, Charles je rekao da je došlo vrijeme da čelnici poduzmu mjere "revolucionarne razine i brzine".

- Usred smo krize koju sada, nadam se, dobro razumijemo, kazao je. - Globalno zatopljenje, klimatske promjene, razarajući gubitak bioraznolikosti najveće su prijetnje s kojima se čovječanstvo ikada suočilo i velikim su dijelom naše vlastito djelo.

Njegovo upozorenje uslijedilo je dan nakon što je američki predsjednik Donald Trump, koji je također govorio u Davosu, odbacio upozorenja "vječnih proroka katastrofe".

Charles (71), koji je u zgradu gdje se održava forum stigao električnim automobilom umjesto helikopterom, velik je dio života kod poslovnih ljudi i vlada lobirao za okolišne teme.

No, priznao je da je to u velikoj mjeri bio "Sizifov posao".

Charles je u Davosu pokrenuo Inicijativu za održiva tržišta kojoj je cilj predlagati načine za dekarbonizaciju globalnog gospodarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!