19:09 / 01.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Princ Harry dobio spor protiv izdavača britanskih tabloida

Princ Harry sa suprugom Meghan

Princ Harry sa suprugom Meghan

Foto: Toby Melville / REUTERS

 Britanski princ Harry dobio je sudski spor protiv izdavača britanskih tabloida zbog napisa da je okrenuo leđa vojsci kad se odrekao kraljevskih dužnosti prošlog ožujka.

Harry je pokrenuo pravni postupak pošto su Mail on Sunday i MailOnline u listopadu objavili da vojvoda od Sussexa više nije u kontaktu s marincima s kojima je imao službeni odnos prije nego što se odrekao kraljevskih dužnosti.

U članku stoji da je unuk kraljice Elizabete II. odbacivao oružane snage i ignorirao pisma bivšeg britanskog šefa vojske.

- Svi ti navodi su lažni i to su prihvatili Mail on Sunday i MailOnline, iako tek nakon što je velika šteta već počinjena, rekla je Harryjeva odvjetnica Jenny Afia na londonskom Visokom sudu u ponedjeljak.

Tabloid je pristao platiti odštetu koju će Harry donirati međunarodnom sportskom događanju Invictus Games koji je pokrenuo za vojnike ranjene u borbama, dodala je odvjetnica.

Princ Harry proveo je desetljeće u oružanim snagama i odslužio dvije misije u Afganistanu prije nego što je postao stalni kraljevski predstavnik. Baka ga je 2017. imenovala počasnim generalom kraljevske mornarice. No morao se odreći te titule kada je napustio svoje kraljevske dužnosti u dogovoru s kraljicom i drugim članovima obitelji i preselio se u Sjedinjene Države sa suprugom Meghan i njihovim sinom Archijem.

Britanski mediji tada su pisali da je bio uzrujan jer se morao odreći svojih vojnih veza koje je jako cijenio.

- Neutemeljene, lažne i klevetničke priče (...) nisu predstavljale samo osobni napad na vojvodu već su i dovele u pitanje njegovu službu ovoj zemlji, rekla je Afia. 

Harryjev i Meghanin odnos s britanskim tabloidima postajao je sve napetiji od njihova vjenčanja 2018.

Par je prošlog travnja objavio da više neće komunicirati s četiri publikacije, uključujući Mail. Optužili su ih za lažno i invazivno izvještavanje. 

Harryjeva tužba za klevetu odvojena je od tužbe Meghan protiv Maila jer je objavio dijelove privatnog pisma koji je poslala svom ocu Thomasu Markleu 2018.

Meghan je prošli mjesec pozvala Visoki sud da presudi da je objavom pisma narušena njezina privatnost i autorsko pravo i da nema potrebe za potencijalno neugodnim suđenjem koje se treba održati kasnije ove godine.    

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!