18:23 / 03.03.2020.

Autor: V.K./Hina

Princ William u Irskoj, prvi kraljevski posjet nakon brexita

Foto: Chris Jackson/Pool via REUTERS

Foto: Chris Jackson/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Princ William je sa suprugom Kate stigao u Dublin, u prvi službeni posjet inozemstvu pripadnika kraljevske obitelji nakon brexita.
Princ William je sa suprugom Kate stigao u Dublin, u prvi službeni posjet inozemstvu pripadnika kraljevske obitelji nakon brexita, javlja Reuters, ističući da se radi o simboličnom izrazu prijateljstva bliskom susjedu.

William, sa zelenom kravatom, i Kate u zelenoj haljini i kaputu stigli su u Dublin komercijalnim zrakoplovom kompanije Aer Lingus. Prvi je to službeni posjet Williama Irskoj, gotovo deset godina nakon što je to učinila njegova baka i kraljica Elizabeta i tako ušla u povijest jer je to bio prvi posjet toj zemlji vladajućeg britanskog monarha.

Kraljevski par će kao i prethodno kraljica položiti vijenac u Vrtu sjećanja posvećenom svima koji su dali svoj život za neovisnost te zemlje. Irska je proglasila nezavisnost od Velike Britanije 1921.

- Neka nikada ne zaboravimo povijesne lekcije te da zajedno nastavimo graditi blistaviju budućnost. William i Catherine, pisalo je na vijencu.

Danas su se sastali s predsjednikom Michaelom D. Higginsom, a očekuje ih i susret s premijerom Leom Varadkarom i posjet pivovari Guinness.

Williamov otac, princ Charles, čijeg je ujaka, lorda Louisa Mountbattena u bombaškom napadu 1979. ubio pripadnik Irske republikanske armije (IRA), posjetio je Irsku nekoliko puta. Godine 2015. se rukovao s bivšim zapovjednikom IRA-e Martinom McGuinessom.

Britanska kraljevska obitelj od Sporazuma na Veliki petak 1998. i okončanja 30-godišnjeg sukoba u Sjevernoj Irskoj, održava lagodnije odnose s Republikom Irskom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!