Pripadnici 38. HRVCON-a u operaciji KFOR darovali djecu u Janjevu

24.12.2022.

17:58

Autor: M.Š./Hina/HRT

Darovanje djece u Janjevu

Darovanje djece u Janjevu

Foto: MORH / HRT

Pripadnici 38. hrvatskog kontingenta u NATO operaciji KFOR u Republici Kosovo u subotu su posjetili župu sv. Nikole u Janjevu, gdje su nakon misnog slavlja podijelili božićne darove djeci, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Osim darova djeci predškolskog i školskog uzrasta, prikupljena je značajna donacija u hrani i napitcima, koja je u ime 38. HRVCON KFOR uručena don Mateju Paliću.

- Drago nam je da smo ovom malom gestom razveselili djecu i stanovnike Janjeva i uljepšati im ove blagdane. U ovo izazovno vrijeme važno je biti solidaran i pomagati drugima. Hrvatska vojska bila je i uvijek će biti solidarna te će dijeliti sudbinu s onima kojima je pomoć najpotrebnija, poručio je zapovjednik 38. hrvatskog kontingenta u NATO operaciji KFOR brigadir Marko Pulić.

Hrvatska manjina u Janjevu u Republici Kosovo, najstarija je hrvatska dijaspora.

Janjevci potječu od trgovaca i rudara iz Dubrovnika i obližnje Bosne i Hercegovine, koji su se tijekom 14. stoljeća naselili na Kosovo.

Katoličku vjeru i hrvatski identitet su uspjeli zadržati tijekom stoljeća.

Zvono Crkve svetog Nikole iz 1368. godine smatra se drugim najstarijim zvonom u Hrvata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!