Pripadnici Armije BiH osuđeni za zlostavljanje hrvatskih civila u središnjoj Bosni

19.01.2023.

16:26

Autor: Hina/HRT/R.S.

Kazne zatvora zbog ratnih zločina nad hrvatskim civilima

Kazne zatvora zbog ratnih zločina nad hrvatskim civilima

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Vrhovni sud Federacije BiH pravomoćno je osudio trojicu bivših pripadnika bošnjačke Armije BiH na kazne zatvora zbog ratnih zločina nad hrvatskim civilima u središnjoj Bosni koje su tijekom rata zlostavljali, maltretirali i prijetili smrću.

U odnosu na prvostupanjsku presudu, koju je izrekao Županijski sud u Travniku, Žalbeno vijeće Vrhovnog suda entiteta Federacije BiH smanjilo je kazne te je na tri godine osudio pripadnika Armije BiH Ismeta Zeca, Hamdu Petaka na godinu i šest mjeseci, a Ejuba Haskića na jednu godinu zatvora. Prethodno je Županijski sud u Travniku optužene osudio na kazne u rasponu od jedne do četiri godine.


Prema optužnici Tužiteljstva BiH Petak, Zec i Haskić su u proljeće i ljeto 1993. oko četiri mjeseca nezakonito držali zarobljene hrvatske civile te su ih mučili i zlostavljali.


Oni su zarobljenike odvodili na prisilni rad prijeteći im ubojstvima. U više navrata su zlostavljali zarobljenike i nanosili im teške tjelesne ozljede s invaliditetom kod žrtava.


Većina zlostavljanih hrvatskih civila bila je iz mjesta Šenkovići, nedaleko Novoga Travnika u središnjoj Bosni.


Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe u redovitom postupku, osim pred Ustavnim sudom zemlje.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!