19:21 / 08.08.2018.

Autor: HRT

Pripreme za izbore u BiH

-

-

Foto: - / -

Stranke s hrvatskim predznakon zasad su se okupile oko dvije koalicije: one predvođene HDZ-om BiH i one na čijem je čelu HDZ 1990..
Za dva mjeseca u Bosni i Hercegovini održavaju se opći izbori. Stranke s hrvatskim predznakon zasad su se okupile oko dvije koalicije: one predvođene HDZ-om BiH i one na čijem je čelu HDZ 1990.. Nisu se uspjeli dogovoriti ni o zajedničkom nastupu u Republici Srpskoj, a u Federaciji im ponovno prijeti dominacija bošnjačkih stranaka.

Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine, pravo glasa na izborima ima 3.300.000 stanovnika. Iz inozemstva je stiglo gotovo 100 tisuća prijava. Među obrađenim prijavama koje ispunjavaju uvjete 21.000 prijava stigla je iz Republike Hrvatske, kaže Maksida Pirić iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Uz koalicije HDZ-a BiH i HDZ-a 1990., na hrvatske pozicije u županijama kandidate su visoko postavile bošnjačke stranke. I na taj način žele pokušali izgurati Hrvate iz vlasti u Federaciji BiH, a neposredno i u državnom Parlamentu. Najžešća bitka će se vojevati za izaslanike Doma naroda federalnoga Parlamenta. Jer Hrvati po prizivu Bože Ljubića žele  izaslanike hrvatskoga naroda, a bošnjačke stranke su na kandidacijske liste stavili predstavnike hrvatske nacije.

Prema procjenama političkih analitičara, za hrvatskoga člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine mogla bi se voditi mrtva utrka između aktualnoga člana Predsjedništva Dragana Čovića i Željka Komšića, predsjednika Demokratske fronte.

Prema svemu sudeći, glasovi koje je Komšić prije dobivao raspršit će se na najmanje tri kandidata u utrci za bošnjačkoga člana Predsjedništva: Denisa Bećirovića iz SDP-a BiH, Šefika Džaferovića iz SDA BiH i Fahrudina Radončića iz Stranke za bolju budućnost BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!