Pripremni pregovori za svjetsku klimatsku konferenciju počinju u Bonnu

05.06.2023.

08:19

Autor: Hina/HRT/T.S.

Pripremni pregovori trajat će 10 dana

Pripremni pregovori trajat će 10 dana

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Desetodnevni pripremni pregovori trebali bi početi u ponedjeljak u njemačkom gradu Bonnu, šest mjeseci prije sljedeće Svjetske konferencije o klimi u Dubaiju.

Promatrači smatraju da će pregovori biti posebno teški jer se od Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), kao domaćina sljedeće Svjetske konferencije o klimi, ne očekuje da će poduzeti ikakve korake za prekid proizvodnje energije iz nafte i plina.

Na Svjetskoj konferenciji o klimi, poznatoj kao COP28, od 30. studenog do 12. prosinca, očekuje se da će globalna zajednica procijeniti svoje dosadašnje napore u borbi protiv klimatskih promjena i usporediti ih s ciljevima dogovorenim na Pariškoj konferenciji o klimi 2015. godine.

Za mnoge ljude širom svijeta pitanje je preživljavanja da ograničimo zagrijavanje našeg planeta na 1,5 stupanj Celzijev, rekao je izvršni tajnik UN-a za klimu Simon Stiell u Bonnu.

Procjena stanja u Dubaiju nudi priliku da se s novom snagom i jasnom perspektivom uhvatimo u koštac s potrebnim promjenama, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!