12:55 / 20.01.2021.

Autor: Alenka Marina/Branka Slavica/Dnevnik u podne/HRT

Prisega bez bračnog para Trump

Foto: MICHAEL REYNOLDS/Epa

Foto: MICHAEL REYNOLDS/Epa

Foto: - / -

Posljednjeg dana svog mandata 45. američki predsjednik Donald Trump vrlo pomirljivom tonom održao je svoj oproštajni govor.
Posljednjeg dana svog mandata 45. američki predsjednik Donald Trump vrlo pomirljivom tonom održao je svoj oproštajni govor.Noć uoči inauguracije dva su predsjednika provela u susjedstvu - Donald Trump u Bijeloj kući, a Joe Biden preko puta, u kući Blair, rezidenciji za najviše državne dužnosnike. Oni će danas krenuti svatko svojim putem - i neće se tijekom dana više sresti.

Donald Trump odlazi u vojnu bazu Andrews, posljednji put predsjedničkim zrakoplovom poletjet će u svoju novu rezidenciju na Floridi.

U 20-ak minuta dugom videoobraćanju Trump je naveo sve što je napravio u protekle četiri godine. Poručio je naciji kako će se moliti za uspjeh nove administracije ne spominjući ni jednom ime svog nasljednika Joea Bidena.

➡️ Što je Rooseveltu bio radio, Trumpu je Twitter
➡️ Detalji inauguracije Joea Bidena
➡️ HRT prenosi inauguraciju novog američkog predsjednika Joea Bidena
➡️ Dvostruko oprezivanje i vize - što očekivati od Bidena?

Nisam tražio najlakši put, a to je zapravo bio najteži put, rekao je u svojem posljednjem obraćanju kao predsjednik Amerikancima.

- Nisam tražio put koji će biti najmanje kritiziran. Napravili smo ono što smo došli napraviti - i mnogo više od toga. Borio sam se u teškim bitkama, najtežim bitkama, i donosio najteže odluke, jer to je ono za što ste me izabrali, rekao je.

Smanjenje poreza, jačanje granica, suprotstavljanje Kini na dosad nezabilježen način, niz  mirovnih sporazuma na Bliskom istoku, Trump je istaknuo kao najveće rezultate svoje administracije.

Osvrnuo se i na upad u Kongres 6. siječnja. - Političko nasilje napad je na sve što cijenimo kao Amerikanci. To se nikada ne može tolerirati, rekao je.

Poručio je da je spreman predati vlast novoizabranom predsjedniku i da je američka budućnost svjetlija nekog ikad prije.

Iako je tradicija da predsjednik na odlasku dočeka svog nasljednika, to se neće dogoditi. Kao što ni prava dama nije primila buduću prvu damu ni razgovarala s njom. Bračni par Trump neće biti ni na predsjedničkoj prisezi, koja će se održati uz neviđene mjere sigurnosti. Spomenimo da je Nacionalna garda, koja će osiguravati prisegu, ali i državne institucije diljem zemlje, iz svojih redova uklonila 12 osoba zbog moguće povezanosti s ekstremističkim skupinama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!