09:02 / 06.11.2020.

Autor: T.V./Hina

Prisegnula nova vlada novozelandske premijerke Ardern

Foto: AAP Image/David Rowland via REUTERS

Foto: AAP Image/David Rowland via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Novozelandska vlada, u čijem je sastavu petero Maora i prvi gay zamjenik premijera, položila je prisegu. Među 20 članova nove vlade osam je žena.
Novozelandska vlada, u čijem je sastavu petero Maora i prvi gay zamjenik premijera, položila je prisegu u petak. Među 20 članova nove vlade osam je žena. Vlada premijerke Jacinde Ardern povećala je svoju većinu objavljivanjem punih rezultata općih izbora 17. listopada.

Laburistička stranka premijerke Ardern povećala je svoju većinu sa 64 na 65 mjesta u 120-članoj skupštini, prema konačnim rezultatima novozelandske izborne komisije. Rezultati uključuju dodatnih 500.000 posebnih glasova, od kojih su neki poštom poslani iz inozemstva.

- Pred nama su veliko izazovi koje moramo zajednički prebroditi, no uvjerena sam da imamo ljude spremne to učiniti. Sjajno je što smo i službeno u mogućnosti da to postignemo, rekla je Ardern u Wellingtonu nakon objave potpunih rezultata.

Oporbena Nacionalna stranka, koja je na vlasti bila još 2017.,  na izborima je pretrpjela katastrofalan poraz. Stranka je izgubila dva mjesta te ih sada ima 33 u parlamentu.

Maorska stranka, koja predstavlja autohtonu zajednicu što čini oko 15 posto stanovništva, izabrala je dodatno mjesto kako bi osigurala dva predstavnika u novom parlamentu.

S izborima je održan i referendum na kojemu su Novozelanđani tijesno odbili legalizaciju rekreacijske upotrebe marihuane, a odlučili su podržati zakon o legalizaciji eutanazije.

Tanka većina od 50,7 posto glasala je protiv legalizacije rekreacijske upotrebe marihuane, dok je gotovo dvije trećine glasača podržalo zakon kojim se ljudima s ispunjenim određenim uvjetima dopušta da zatraže medicinsku pomoć kako bi završili svoj život, pokazali su potpuni rezultati izbornog povjerenstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!