Prisegnula rodno najuravnoteženija vlada u povijesti Australije

08:18 / 01.06.2022.

Autor: HRT/Hina

Australska vlada

Australska vlada

Foto: @AnthonyAlbanese / Twitter

Vlada novog australskog premijera Anthonyja Albanesea, u kojoj od 22 ministarske pozicije njih 10 obnašaju žene, prisegnula je u Canberri u srijedu i time postala rodno najuravnoteženija u povijesti te zemlje.

Na čelu dvaju najvažnijih ministarstava sada su žene. Penny Wong preuzela je ministarstvo vanjskih poslova, dok je Clare O'Neil postala ministrica unutarnjih poslova.

Richard Marles, koji je na poziciji zamjenika predsjednika Laburističke stranke od 2019. godine, sada ima dvostruku ulogu - onu australskog potpredsjednika vlade i ministra obrane. 

Albanese je na Twitteru objavio da je ponosan na svoj iskusan, raznolik i energičan tim, dok je Wong objavila da je ponosna na nove članove Laburista zbog kojih je stranka ukorak s modernom Australijom.

Laburisti su uvjerljivo pobijedili na australskim izborima 21. svibnja i vratili se na vlast prvi put nakon gotovo deset godina te donijeli gorki poraz konzervativnoj koaliciji na čelu s bivšim premijerom Scottom Morrisonom.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!