Prisegnuo novi pakistanski privremeni premijer

14.08.2023.

14:12

Autor: T.V./HRT/Hina

 Anvar-ul-Hak Kakar

Anvar-ul-Hak Kakar

Foto: Senate of Pakistan / REUTERS

Anvar-ul-Hak Kakar u ponedjeljak je prisegnuo u Pakistanu kako bi i službeno mogao preuzeti ulogu privremenog premijera i voditi zemlju do izbora koji će se održati za nekoliko mjeseci.

- Nastojat ću očuvati islamsku ideologiju jer je ona temelj stvaranja Pakistana. Neću dopustiti da osobni interesi utječu na moje ponašanje ili službene odluke, rekao je donedavni senator pokrajine Balučistan na ceremoniji koju je uživo prenosila televizija.

Prisegnuo je pred predsjednikom Arifom Alvijem na dan državne neovisnosti i u prisutnosti dosadašnjeg premijera Šehbaza Šarifa.

Prvi će zadatak za Kakara (52) biti izbor članova vlade koja će voditi zemlju prije izbornog razdoblja, a ono bi moglo potrajati mjesecima.

Vlada je već objavila da izbornom povjerenstvu treba dovoljno vremena za ponovno formiranje izbornih jedinica, dok vlasti nastoje u zemlju donijeti stabilnost unatoč sigurnosnoj, gospodarskoj i političkoj krizi.

Otkako je s premijerske dužnosti smijenjen Imran Khan, nakon što mu je u travnju 2022. izglasano nepovjerenje, politička klima u zemlji bila je turbulentna.

Prošli je vikend popularni sedamdesetogodišnji Khan osuđen na tri godine zatvora zbog korupcije. Khanu je zabranjeno kandidirati se na izborima idućih pet godina, no njegov je odvjetnik uložio žalbu na presudu.

Prošli mjesec parlament je po hitnom postupku donio zakon kojim se privremenoj vladi daju veće ovlasti kada je riječ o pregovorima s međunarodnim tijelima poput Međunarodnog monetarnog fonda.

Sjedinjene Države u srijedu su objavile da sa zabrinutošću prate situaciju u Pakistanu, strahujući da bi uoči izbora moglo biti nasilja.

Iza svakih izbora u Pakistanu stoji vojska, koja je, otkako je zemlja osnovana nakon podjele Indije 1947., izvela najmanje tri uspješna puča.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!