07:45 / 31.01.2021.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/IMS/HRT

Prosvjedi i uhićenja u Rusiji

Prosvjed protiv pritvaranja Navaljnog

Prosvjed protiv pritvaranja Navaljnog

Foto: MAXIM SHIPENKOV / EPA-EFE

Žestok odgovor ruske policije na prosvjede u znak potpore Alekseju Navaljnom. Blokiran je velik dio Moskve kako bi se spriječila okupljanja građana, diljem zemlje uhićeno je više od 4000 prosvjednika.

Prvotna ideja bila je da se prosvjednici okupe na trgu ispred sjedišta FSB-a, sljednice KGB-a, institucije koju Aleksej Navaljni krivi za pokušaj trovanja nervnim plinom novičokom. Nakon što je trg Lubjanka ograđen, demonstracije su se preselile na obod središta grada, i ispred zatvora u kojemu je smješten Navaljni.

Navaljnijeva žena Julija na Instagramu je jutros postavila obiteljsku fotografiju. Pozvala je ruski narod na bunt protiv vladara Kremlja, prije nego što je krenula na prosvjede na kojima je i sama uhićena.

-  Ako ne podignemo glas, vlasti će sutra poslati policiju po bilo koga od nas. Uplašena osoba, koja sjedi 16 katova ispod zemlje, u kompleksu koji ima tzv. akvadiskoteku, odlučuje o našoj sudbini. Nekoga će utamničiti, nekoga otrovati. Ne mora biti tako. I neće biti, napisala je na Instagramu.

U Novosibirsku su zazivali članak ruskoga ustava koji jamči slobodu okupljanja. Uz poruke da je Putinova Rusija policijska država koja se zasniva na korupciji, s pravosuđem kao produženom rukom režima..

U Jakutsku se i ovoga vikenda prosvjedovalo na rekordno niskoj temperaturi, na -42°C.

U Vladivostoku je policija prosvjednike s rute prema glavnom gradskom trgu preusmjerila na zaleđenu površinu Amurskog zaljeva. I ondje su jednako glasno uzvikivali - Putin je lopov!

Rusija u rukama fašista, natpis prosvjednika u Sankt Peterburgu. Zapad od Putina i dalje traži trenutačno oslobađanje Navaljnog, koji bi preksutra sudskom presudom mogao biti osuđen na i tri i pol godine zatvora. Dodatnu glavobolju Kremlju bi mogla zadati činjenica da je žilavi Navaljni kandidiran za Nobelovu nagradu za mir.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!