Priveden Afganistanac koji je švercao ilegalne afganistanske migrante iz BiH

13.05.2023.

16:18

Autor: V.K./HRT/Hina

Afganistanac švercao migrante iz BiH

Afganistanac švercao migrante iz BiH

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Brodsko-posavska policija je privela 20-godišnjeg Afganistanca, bez dokumenata, koji je ilegalno prevozio gumenjakom preko Save u Hrvatsku iz BiH devet ilegalnih afganistanskih migranata, i uz kaznenu prijavu predan je pritvorskom nadzorniku, priopćeno je u subotu.

Policajci Postaje granične policije Stara Gradiška, nadzirući državnu granicu Republike Hrvatske, uočili su jučer ujutro oko 5,35 sati, na području Općine Nova Kapela, muškarca, bez osobnih dokumenata, koji se kretao prema rijeci Savi. Daljnjim provjerama je utvrđeno kako je riječ o 20-godišnjem državljaninu Afganistana, priopćeno je iz Policijske uprave brodsko-posavske.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 20-godišnjak sukladno prethodnom dogovoru s nepoznatim osobama, iz koristoljublja skupinu od nekoliko stranih državljana istoga dana oko 1 sat nezakonito prevezao gumenim čamcem preko rijeke Save s teritorija Bosne i Hercegovine na teritorij Republike Hrvatske, dodaje se.

- Nakon toga je strane državljane pješice odveo do željezničke postaje gdje su oni ušli u vlak, a osumnjičeni se potom namjeravao vratiti u Bosnu i Hercegovinu s ciljem pribavljanja nepripadne imovinske koristi, ističe policija.

Policijski službenici su u Okučanima kontrolirali vlak i putnike i utvrdili kako se u njemu nalazi devet državljana Afganistana, koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.

Policija je 20-godišnjaka, osumnjičenog za 'kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma' uz kaznenu prijavu predala pritvorskom nadzorniku PU brodsko-posavske. Prema stranim državljanima će se provesti postupak sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakonu o strancima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!