22:35 / 19.07.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Privremeni haićanski premijer Joseph najavio da će odstupiti

Claude Joseph

Claude Joseph

Foto: Ricardo Arduengo / REUTERS

Claude Joseph, koji vodi Haiti kao premijer od ubojstva predsjednika Jovenela Moisea, u razgovoru za Washington Post objavljenom u ponedjeljak rekao je da se složio odstupiti s dužnosti i predati vlast Arielu Henryju kojega je podržala međunarodna zajednica.


Čini se da ta najava zaključuje borbu za vlast između Claudea Josepha i Ariela Henryja, 71-godišnjeg neurokirurga kojega je predsjednik Moise dva dana prije ubojstva imenovao premijerom no koji još nije položio prisegu.

Joseph je Washington Postu rekao da su se on i Henry prošlog tjedna privatno sastali i dodao da je pristao odstupiti u nedjelju "za dobro nacije".

- Svatko tko me poznaje zna da me ne zanima ova borba, ili bilo kakva vrsta borbe za vlast, rekao je Joseph.

Moisea je 7. srpnja ujutro u njegovu domu ubila skupina stranih, uvježbanih ubojica što je izazvalo metež u toj siromašnoj državi u kojoj vladaju političke podjele, glad i rašireno nasilje.

Motiv ubojstva još nije službeno iznesen, no Moise je od preuzimanja dužnosti 2017. bio izložen masovnim prosvjedima najprije zbog optužbi za korupciju i vođenje ekonomije, a nakon toga zbog jačanja njegove moći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!