12:25 / 17.01.2020.

Autor: E.G./IMS/HRT

Prizor koji slama srca

Foto: AAP Image/Brad Newman/via REUTERS

Foto: AAP Image/Brad Newman/via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Prijeko potrebna kiša napokon je pala i u protekla dva dana pomogla u suzbijanju golemih požara u nekim najpogođenijim područjima Australije.
Prijeko potrebna kiša napokon je pala i u protekla dva dana pomogla u suzbijanju golemih požara u nekim najpogođenijim područjima Australije. Stotine studenata, klimatskih aktivista, okupile su se u većim gradovima na bdjenjima u znak solidarnosti sa zajednicama pogođenima požarima. 

Vatrogasci, obitelj i cijeli mali australski gradić Holbrook opraštaju se od svog sugrađanina Samuela McPaula. Dvadesetosmogodišnji dobrovoljni vatrogasac smrtno je stradao u prosincu, boreći se s velikim požarom. Meghan McPaul, koja u svibnju treba roditi njihovo prvo dijete, na oproštaju od supruga heroja primila je medalju za njegovu hrabrost.


Foto: AAP Image/Brad Newman/via REUTERS

U požarima koji od rujna pale sve pred sobom poginulo je 29 osoba, spaljeno je najmanje 2500 domova, pa su deseci tisuća Australaca postali beskućnici. Opustošeno je više od 10 milijuna hektara zemlje.


Foto: REUTERS/Stefica Nicol Bikes

Dee Jones, učiteljica klavira i joge iz McLaren Valea, šokirana kataklizmičkim prizorima koje su požari ostavili na jugu zemlje, preko Facebooka je uputila poziv za pomoć u akciji koju je organizirala.

- Financijski nismo mogli pomoći. Sjetila sam se da imam šivaći stroj i mnogo ostataka tkanine kod kuće, pa sam došla na ideju da sašijemo vrećice za životinje kako bismo im na taj način pomogli, kazala je Jones, inače učiteljica klavira i joge.

Sašivene vrećice koriste se u različitim skloništima kako bi zagrijavale divlje životinje i smanjile im stres, stvarajući osjećaj sigurnosti poput dodira "njihove majke".

Ekolozi sa Sveučilišta u Sydneyu procjenjuju da je u katastrofalnim požarima koji su vatrenim jezicima gutali šume i raslinje stradalo ili ozlijeđeno čak milijardu životinja.Zbog nižih temperatura i nekoliko kišnih dana koji su ugasili neke požare - Australija sada ima vremena za predah. Pojedini požari još su aktivni, ali su pod nadzorom vatrogasaca. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!