Prkoseći Pekingu, više američkih kongresmena sprema se posjetiti Tajvan

25.08.2022.

15:14

Autor: M.M./Hina/HRT

Prkoseći Pekingu, više američkih kongresmena sprema se posjetiti Tajvan

Prkoseći Pekingu, više američkih kongresmena sprema se posjetiti Tajvan

Foto: Ann Wang / Reuters

Još jedna skupina američkih kongresmena doputovat će na Tajvan u četvrtak navečer, izvijestila je službena tajvanska novinska agencija, što je treći takav posjet ovog mjeseca usprkos pritiscima iz Pekinga da ne dođe do takvih putovanja.

Peking, koji smatra Tajvan svojim teritorijem unatoč protivljenju demokratski izabrane vlade u Taipeiju, započeo je vojne vježbe blizu otoka nakon što je Tajvan početkom kolovoza posjetila predsjednika Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

Slijedilo ju je tjedan dana kasnije pet drugih američkih kongresmena, na što je kineska vojska odgovorila izvođenjem novih vježbi kod Tajvana.

CNA nije napisala koji zastupnici dolaze u posjet, već samo da će stići američkim vojnim zrakoplovom u zračnu luku Songshan u centru Taipeija i da će se u petak susresti s predsjednicom Tajvana Tsai Ing-wen.

Posjet Pelosi razbjesnio je Kinu, koja je prvi put odgovorila probnim lansiranjem balističkih projektila iznad Taipeija i prekidanjem dijaloga s Washingtom o nekim vojnim pitanjima i klimatskim promjenama,

Sjedinjene Države nemaju formalne diplomatske odnosom s Tajvanom, ali su zakonom obvezne osigurati Tajvanu sredstva za obranu.

Kina nikada nije isključila upotrebu sile kako bi Tajvan stavila pod svoju kontrolu. Tajvanska vlada kaže da Narodna Republika Kina nikada nije vladala otokom i stoga nema pravo na njega te da samo 23 milijuna Tajvanaca može odlučiti o svojoj budućnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!