14:35 / 01.04.2022.

Autor: HRT/IMS/V.G.

Prodavač iz Lavova: Želimo mir, ali ne pod bilo kakvim uvjetima

Vladimir Lipinski

Vladimir Lipinski

Foto: HTV / HRT

Ukrajinci osjećaju ekonomske posljedice rata. U Lavovu je teško pronaći benzinsku crpku na kojoj se može natočiti dizel. Poskupljuju i osnovne prehrambene namirnice. Petar Vlahov razgovarao je s prodavačem iz Lavova.

- Ukrajina ratuje s Rusima 36 dana i naravno da se stanje polako pogoršava. Rusi su, prema mom mišljenju, najpodmukliji narod na svijetu. Nemaju iskustva i snage da pobijede Ukrajince pa su počeli podmuklo raketama udarati po našim skloništima goriva. Treba početi saditi pšenicu i žito, a prošlog tjedna su izgorjela četiri skloništa. Osjeća se deficit naftnih derivata. Nema dovoljno goriva, poskupjelo je oko 30 posto od početka rata. Poskupljuju i namirnice poput kave. Rusi su prvih dana rata srušili dvije tvornice koje su proizvodile cigarete. Cigareta trenutno ima za sve koji ih traže, rekao je Vladimir Lipinski, prodavač iz Lavova.

- Naravno da želimo mir, ali nećemo ga pod bilo kojim uvjetima. Želimo pobjedu. Zapad nam daje oružje, mislim da je to moglo ići i brže. Mislim da ćemo svladati Rusiju. Nema govora da damo Rusima teritorij koji oni žele, dodao je Lipinski.

Ukrajinci sumnjaju u ishod pregovora s Rusima. Lipinski je objasnio zašto:

- Bojimo se da predsjednik ne prihvati uvjete Rusa, koji imaju jak lobi na Zapadu i drugim zemljama, i oni pomal utječu na predsjednika.


Vladimir Lipinski

Vladimir Lipinski

Foto: HTV / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!