Kamenjecki za HTV: Oslobađanje Hersona je velika pobjeda

12.11.2022.

19:22

Autor: Andrej Rašljanin/Dnevnik/HRT/IMS

Maksim Kamenjecki

Maksim Kamenjecki

Foto: Valentyn Ogirenko/Dnevnik / Reuters/HRT

Iz Kijeva se u poslijepodnevnim satima za Dnevnik HTV-a javio profesor Maksim Kamenjecki s Instituta za međunarodne odnose. Kijevljani se navikavaju na život bez električne energije koju dnevno gube i po deset sati. Naravno, osim života u Kijevu, komentirao je i očekivanja u vojnom smislu nakon oslobađanja Hersona.


- Oslobađanje tog grada stvarno je velika pobjeda plus dosta veliki dio južnih područja je isto oslobođen od ruske vojske, oni su se povukli i koliko znam prema informacijama s te strane, oni su u vrlo teško moralnom stanju sada u Rusiji, i društvo i njihova vojska zbog ovakvog napredovanja ukrajinske vojske, rekao je Maksim Kamenjecki, Institut za međunarodne odnose, Kijev.

- Ja mislim da s vojne točke gledišta prethodni dio ofenzive, dakle između harkivske i luganske oblasti, to je bio s vojne strane veći napredak. Rusi nisu mogli održati obranu na tom području pa su se povukli iz tih regija, kazao je Kamenjecki.

Ima li sada neke bojazni u Hersonu od neke ruske odmazde ili je to njihov definitivan poraz u tom gradu?


- Sada stvarno postoji mogućnost da će gađati isto kao što gađaju recimo Mikolajiv ili Harkiv ili druge gradove samo da pokušaju demoralizirati stanovništvo i ukrajinsku stranu, poručio je Kamenjecki.

Neki analitičari u svojim analizama spominju čak što se tiče općenito rata u Ukrajini stanku zbog nadolazeće zime. Slažete li se vi s tim ocjenama ili mislite da neće biti takve stanke?

- Moderna vojska može voditi borbe u bilo koje doba godine. Naravno da postoje problemi, po kiši se zemlja pretvara u blato, teško je ići tehnikom ili biti u rovovima ili puzati tamo po terenu. Naravno da je to teško, ali većina operacija je moguća, ističe naš sugovornik.

Kakav je danas zapravo bio dan u Kijevu što se tiče struje i interneta?

- Danas je u Kijevu kao i još nekoliko regija Ukrajine objavljena izvanredna redukcija, ili je struje premalo ili je prevelika potrošnja. Uglavnom, u Kijevu to komplicira život ljudima, ali već smo navikli, imamo recimo mali plinski štednjak za kampiranje da pripremimo hranu ako nema struje preko dana, rekao je Kamenjecki.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!