21:21 / 14.12.2020.

Autor: Hina

Proglašenje IGP-a neće utjecati na BiH

Arhivska fotografija (foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Arhivska fotografija (foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Hrvatski je veleposlanik čelniku Vijeća ministara BiH pojasnio da su aktivnosti vlade RH u skladu sa Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora.
Hrvatski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić izvijestio je u ponedjeljak predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju da planovi Hrvatske za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu neće utjecati na odnose između dvije države.

➡️ U isključivom gospodarskom pojasu dva nova prava

"Proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske neće doći ni do kakvih promjena u odnosu prema Bosni i Hercegovini jer se on proglašava u istom području mora u kojem se sada proteže zaštićeni ekološko-ribolovni pojas RH (ZERP), koji se već sada u potpunosti primjenjuje na BiH", stoji u priopćenju objavljenom nakon susreta veleposlanika Sabolića s Tegeltijom.

Hrvatski je veleposlanik čelniku Vijeća ministara BiH pojasnio kako su aktivnosti vlade Hrvatske na donošenju Prijedloga odluke o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa u Jadranskom moru u skladu sa Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora.

Tijekom razgovora o ostalim političkim i gospodarskim pitanjima Sabolić i Tegeltija suradnju dvije zemlje ocijenili su dobrom te ukazali na mogućnosti daljeg poboljšanja u obostranom interesu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!