Proglašeno izvanredno stanje u Šri Lanci usred sve većih prosvjeda

06.05.2022.

21:51

Autor: M.M./Hina/HRT

Proglašeno izvanredno stanje u Šri Lanci usred sve većih prosvjeda

Proglašeno izvanredno stanje u Šri Lanci usred sve većih prosvjeda

Foto: Dinuka Liyanawatte / Reuters

Predsjednik Šri Lanke Gotabaya Rajapaksa proglasio je izvanredno stanje, čime je proširio ovlasti vojske usred povećanog broja prosvjeda protiv vlade, rekao je u petak glasnogovornik ureda predsjednika.

Proglas izvanrednog stanja vojsci daje ovlasti da uhićuje i pritvara ljude te kontrolira javne prosvjede, što je inače isključivo nadležnost policije.

Predsjednik se odlučio na taj potez nakon što je opći štrajk diljem Šri Lanke onesposobio škole, javnu upravu i trgovinu, a deseci tisuća ljudi izašlo je na ulice kako bi tražili ostavku predsjednika i njegove vlade.

Crne zastave izvješene su u gradovima dok su se odvijale demonstracije diljem zemlje, a naglo se smanjio broj dolazaka na posao u uredima javne uprave, privatnog sektora i škola, rekli su vladini dužnosnici. Željezničke usluge su također potpuno obustavljene.

Više od 3.000 radnika iz glavne izvozno-proizvodne zone u zemlji također je prestalo s radom i pridružilo se prosvjedu u blizini glavnog grada.

Studentski prosvjed s oko 3.000 sudionika ispred zgrade parlamenta je razbijen nakon napete situacije.

Dugi redovi stvorili su se na benzinskim crpkama diljem zemlje.

Prosvjedi u zemlji nizali su se prošlog mjeseca, uključujući i jedan ispred ureda predsjednika u Colombu, kojim se tražilo da predsjednik i njegov brat, premijer Mahinda Rajapaksa, podnesu ostavke u vrijeme kada se zemlja suočava s povećanjem životnih troškova i nestašicom goriva, lijekova i plina.

Šri Lanka je ostala bez američkih dolara potrebnih za uvoz goriva, plina, lijekova i prijeko potrebnih prehrambenih proizvoda. Vlada se za pomoć obratila Međunarodnom monetarnom fondu, Azijskoj razvojnoj banci, Svjetskoj banci, Indiji i Kini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!