21:55 / 11.02.2021.

Autor: HRT/Hina

Proizvodnja ruskog cjepiva u Srbiji može početi za 10 mjeseci

Srbija predvodnica u Europi po broju cijepljenih

Srbija predvodnica u Europi po broju cijepljenih

Foto: REUTERS / Agustin Marcarian

Proizvodnja ruskog cjepiva Sputnik V u Srbiji mogla bi početi za najviše deset mjeseci, izjavio je u ministar u vladi Srbije, predvodnice u Europi po broju cijepljenih protiv covid-19.

Prva faza, koja bi uključivala transport supstance, punjenje, pakiranje i distriburanje može početi za dva do tri mjeseca, a proizvodnja za devet do deset mjeseci, rekao je ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović nakon sastanka izaslanstava dviju država u Beogradu.

Dodao je da je za Sputnik V koji bi se proizveo u Srbiji zasad zainteresirano sedam europskih zemalja, a moglo bi se izvoziti u regiju, Europu i na druge kontinente.

Srbija raspolaže određenim tehnološkim i kadrovskim kapacitetima u Institutu za virusologiju i imunologiju Torlak i spremna je izgraditi nove kapacitete i kupiti svu nužnu opremu koja će udovoljiti najvišim tehničkim i tehnološkim standardima, istaknuo je Popović.

U ruskom izaslanstvu bili su predstavnici ministarstva za industriju, nacionalne agencije za lijekove te Fonda izravnih investicija (RDIF), zaduženog za organiziranje proizvodnje i distribuciju cjepiva u Rusiji i svijetu.

Ruski veleposlanik u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko rekao je da će proizvodnja Sputnika V omogućiti da Srbija opskrbljuje cjepivom regiju i šire tržište i da je Moskva spremna osigurati tehnologiju i pomoć.

Rusija u proizvodnji cjepiva protiv koronavirusa ne razmišlja o globalnom nadmetanju, jer je borba protiv pandemije zajednički cilj koji u toj borbi sve treba ujedinjiti, istaknuo je.

Prema dogovoru RDIF-a i srbijanske početkom siječnja, Srbiji će biti isporučeno dva milijuna doza cjepiva Sputnik V.

Srbija svoje građane cijepi kineskim i ruskim cjepivom te američkim Pfizerom, a do kraja veljače bi trebala dobiti i cjepivo AstraZenece.

Ta je zemlja predvodnica u Europi po broju cijepljenih, iako nije članica EU-a i dosad nije dobila puno pomoći iz Bruxellesa u nastojanju da procijepi stanovništvo.

Srbija je do srijede cijepila 550 tisuća ljudi, od kojih 50 tisuća s dvije doze, a predsjednik Aleksandar Vučić je istaknuo da se do kraja veljače planira docijepiti više od milijun ljudi, što je 15 posto stanovništva. Za usporedbu, EU je dosad procijepila samo tri posto svog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!