11:17 / 03.01.2022.

Autor: HRT/Hina

Pronađena jedna osoba, još dvije nestale u požaru u Coloradu

Ostaci kuće izgorjele u požaru

Ostaci kuće izgorjele u požaru

Foto: Kevin Mohatt / Reuters

Dvije osobe još se vode kao nestale u šumskom požaru u zapadnoj američkoj državi Colorado zbog čega su tisuće ljudi evakuirane, a uništeno je gotovo tisuću kuća.

Jedna od triju osobe koje su se vodile kao nestale pronađena je, rekao je šerif okruga Boulder Joe Pelle u nedjelju. Dužnosnici su isprva rekli da nema dojava o žrtvama i nestalima u požaru koji je izbio u četvrtak ujutro u sjevernom predgrađu Denvera.

Udari vjetra od 160 kilometara na sat raspirili su požar prema gradovima Superior i Louisville i stanovništvo je moralo biti evakuirano. U približno dva sata vatra je progutala 6000 hektara, rekli su dužnosnici. Šerif Pelle je rekao da su dvije nestale osobe, kojima nije naveo imena, živjele u kućama koje su izgorjele.

Prema njegovim riječima uništena je 991 kuća u Superioru i Louisvilleu čime je taj požar najrazorniji u povijesti te američke savezne države u smislu gubitka krova nad glavom. U nedjelju šerifovi zamjenici išli su s obučenim psima za pronalažene poginulih od kuće do kuće u pokušaju da utvrde ima li žrtava.

Američki predsjednik Joe Biden proglasio je nacionalnu katastrofu te izdvojio novac iz saveznih fondova za pomoć stradalima i za oporavak gospodarstva u tom području.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!