18:17 / 11.04.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

Proruski separatisti kažu da su zauzeli luku u Mariupolju

Mariupolj

Mariupolj

Foto: --- / Shutterstock

Čelnik proruskih separatista u Donjecku rekao je u ponedjeljak da su njegove snage u cijelosti zauzele lučku zonu strateški važnog grada Mariupolja, na jugoistoku Ukrajine, koji je više od mjesec dana pod opsadom.

- Što se tiče luke u Mariupolju, ona je već pod našom kontrolom, rekao je Denis Pušiljin u izravnom javljanju za rusku mrežu Pervij Kanal.

Predstavnik separatističke vojske Eduard Basurin rekao je, prenosi novinska agencija Ria Novosti, da se ostatak ukrajinskih branitelja sada ukopao u tvornicama Azovstalj i Azovmaš.

Basurin je u ponedjeljak ujutro rekao da su zauzeli 80 posto lučke zone.

Snage samoproglašenih "republika" Donjecka i Luhanska, na istoku Ukrajine, u cijelosti sudjeluju u ofenzivi koju je Kremlj počeo 24. veljače.

Ruska vojska i separatisti u Donjecku već više od mjesec dana drže pod opsadom Mariupolj, na obali Azovskog mora, gdje nailaze na žestok otpor, unatoč snažnim topničkim napadima i katastrofalnoj humanitarnoj situaciji.

Jedan od većih džepova ukrajinskog otpora je u golemom metalurškom kombinatu Azovstalj koji gleda na mariupoljsku luku.

Separatistički čelnik Denis Pušiljin koji je u dosluhu s Moskvom, rekao je u ponedjeljak da će njegove snage pojačati napore kako bi zauzele čitavu ukrajinsku regiju Donjeck.

- Operacija će se pojačati, jer što više otežemo, civilno stanovništvo, koje je talac ovakve situacije, više trpi, rekao je na tiskovnoj konferenciji u Donjecku, velikom gradu koji je od 2014. u rukama separatista. Usto je rekao da se više tisuća ukrajinski vojnika još bori u četvrti u kojoj je tvornica Azovstalj. U našim izvješćima spominje se broj od 1.500 do 3.000 ljudi, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!