Proruski separatisti osudili na smrt dva Britanca i Marokanca

09.06.2022.

17:55

Autor: T.V./HRT/Hina

Proruski separatisti osudili na smrt dva Britanca i jednog Marokanca

Proruski separatisti osudili na smrt dva Britanca i jednog Marokanca

Foto: Sud u samoproglašenoj Doneckoj Narodnoj Republici / REUTERS

Sud u samoproglašenoj Doneckoj Narodnoj Republici (DNR) osudio je u četvrtak na smrt dvojicu Britanca i jednog Marokanca, koji su zarobljeni dok su se borili za Ukrajinu, izvijestile su ruske novinske agencije. Ured britanskog premijera izrazio je duboku zabrinutost i poručio da će britanske državljane nastojati osloboditi.

Sud je trojicu muškaraca - Britance Aidena Aslina i Shauna Pinnera i Marokanca Brahima Saadouna - proglasio krivima za "plaćeničke aktivnosti i djela usmjerena na preuzimanje vlasti i rušenje ustavnog poretka DNR-a", objavila je agencija Interfax pozivajući se na izjavu pravosudnog dužnosnika.

Oni su se borili u ukrajinskoj vojsci protiv Rusije i proruskih separatista koji su izvršili invaziju širokih razmjera na Ukrajinu 24. veljače.

Odvjetnici su poručili da će se žaliti na presudu.

Britanski državljani zarobljeni su u Mariupolju u travnju tijekom žestokih borbi za kontrolu nad tim gradom. Marokanac Saadoun predao se u ožujku dok se borio u gradiću između Mariupolja i Donecka.

Ured britanskog premijera Borisa Johnsona izrazio je duboku zabrinutost i poručio da će britanske državljane nastojati osloboditi.

- Duboko smo zabrinuti zbog ovoga. Kao što smo i ranije govorili, ratne zarobljenike ne bi trebalo iskorištavati u političke svrhe, priopćio je glasnogovornik Borisa Johnsona.

- Pod Ženevskom konvencijom borcima pripada imunitet, što znači da im ne bi trebalo suditi za sudjelovanje u ratu, naglasio je.

- Nastavit ćemo surađivati s ukrajinskim vlastima i pokušat ćemo osigurati oslobađanje britanskih državljana koji su služili u oružanim snagama Ukrajine, a koji su sad ratni zarobljenici, rekao je glasnogovornik britanskoga premijera.

Šefica britanske diplomacije Liz Truss osudila je "lažnu presudu bez ikakvog legitimiteta".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!