07:57 / 04.07.2020.

Autor: Branka Slavica/IMS/HRT

Proslava 244. rođendana SAD-a: Trump kritizirao rušenje spomenika

Foto: REUTERS/Tom Brenner

Foto: REUTERS/Tom Brenner

Foto: - / REUTERS

Proslava 244. rođendana Sjedinjenih Država počela je sinoć, u Južnoj Dakoti.
Proslava 244. rođendana Sjedinjenih Država počela je sinoć, u Južnoj Dakoti. U podnožju planine Rushmore, u koju su uklesana lica četvorice američkih predsjednika- Washingtona, Jeffersona, Lincolna i Roosevelta , Donald Trump naciji je poručio kako će taj spomenik ostati zauvijek kao počast precima i slobodi. Kritizirao je „kulturu brisanja povijesti“- rušenje spomenika u američkim gradovima u valu prosvjeda protiv rasizma i policijske brutalnosti.

U Južnoj Dakoti Donalda Trumpa dočekalo je oko sedam tisuća razdraganih pristaša, a uoči njegova govora planinu Rushmore nadlijetala je eskadrila Plavih anđela.

Američki je predsjednik u svojem govoru kritizirao rušenje konfederalnih i drugih spomenika velikanima američke povijesti, a danas osobama s mrljama u životopisima.

Takvo je ponašanje pripisao "lijevom fašizmu i totalitarizmu" . Prosvjednike koji ruše sada „nepoćudne“ spomenike optužio je za kampanju brisanja američke povijesti, kazavši kako Amerika o svojem nasljeđu treba govoriti s ponosom.

Usprkos još jednom danu s više od 57 tisuća zaraženih koronavirusom u SAD-u, rijetki su na skupu u Južnoj Dakoti nosili maske i držali potreban razmak.

Zabrinutost zbog organiziranja skupa u doba pandemije izrazili su predstavnici nekoliko indijanskih plemena. Oko stotinu prosvjednika, uglavnom pripadnika plemena Lakota, nosilo je natpise „ Vi ste na ukradenoj zemlji“.

Iako su zbog pandemije otkazane tradicionalne parade, vatrometi i piknici diljem zemlje, u glavnom američkom gradu Dan neovisnosti  bit će obilježen svečanošću "Pozdrav Americi", čiji je domaćin predsjednik Trump.
Foto: REUTERS/Tom Brenner

Foto: REUTERS/Tom Brenner

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!