Proslava 80. obljetnice bitke na Sutjesci

17.06.2023.

19:32

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/T.S.

Proslava 80. obljetnice bitke na Sutjesci

Proslava 80. obljetnice bitke na Sutjesci

Foto: Nikola Vilic / CROPIX

Na Tjentištu, u istočnoj BiH, obilježena je 80. godišnjica jedne od najvažnijih bitaka Drugog svjetskog rata na prostoru bivše Jugoslavije. Iako su partizani pretrpjeli velike gubitke, cilj koji su fašisti zacrtali, uništenje tadašnjeg Vrhovnog štaba na čelu s Josipom Brozom Titom, nije ostvaren.

U bitki na Sutjesci poginulo je više od sedam i pol tisuća partizana, među kojima je njih više od četiri tisuće bilo iz Hrvatske.

- To je vrlo fascinantno, puno osjećaja, uopće ne mogu zamisliti kako su ti naši jadni partizani ratovali svih tih godina rata, a u ovakvim uvjetima i na ovakvom području i s takvom logistikom kakvu su imali, rekla je Dragica Lazić iz Zagreba.

- Ovdje se dogodila strašna bitka prije 80 godina u kojoj je poginulo tisuće ljudi, a više od pola njih je bilo iz Dalmacije. To nas sve obvezuje da se tih žrtava i heroja prisjetimo, da im odamo počast i da znamo da su to ljudi koji su dali nešto najvrjednije, a to svoj život za jednakost, slobodu, pravdu, rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!