22:11 / 01.01.2022.

Autor: Alenka Marina/Dnevnik/IMS/HRT

Proslave diljem svijeta, želje uglavnom iste - zdravlja, sreće i kraj pandemije

Doček 2022. u svijetu

Doček 2022. u svijetu

Foto: Christian Hartmann/Dieu-Nalio Chery/Tatyana Makeyeva/Annegret Hilse / REUTERS

Unatoč brojnim epidemiološkim ograničenjima - svijet je uz bučna slavlja zakoračio u novu godinu! Želje su svima iste - zdravlja, sreće i završetak pandemije. Nažalost, u slavlju je bilo i pretjerivanja. Pirotehnička sredstva odnijela su živote u Njemačkoj, Austriji i Nizozemskoj.

Unatoč COVID-u, Nova godina dočekana je na njujorškom Times Squareu. Uz stroge mjere, ispod velike kristalne kugle slavilo je samo 15.000 ljudi. 

Pariz je otkazao tradicionalni novogodišnji vatromet, no Elizejske poljane sinoć su bile krcate. Predsjednik Emmanuel Macron obratio se Francuzima.

- Od ponoći Francuska preuzima predsjedanje Europskom unijom i možete računati na moju punu predanost da ovaj trenutak, koji se događa samo jednom u 13 godina, bude vrijeme napretka - napretka u nadzoru naših granica, obrane, klimatske tranzicije, ravnopravnosti žena i muškaraca, izgradnje novog saveza s afričkim kontinentom, najboljeg nadzora glavnih internetskih platformi i kulture u Europi, kazao je predsjednik Macron. 

Berlin je Novu godinu dočekao bez tradicionalnog vatrometa kod Brandenburških vrata, ali nije izostao onaj kod slavnog Konzerthausa. Novi kancelar obratio se građanima.

- Pozivam vas - cijepite se. Znam da su neki skeptični. No gotovo 4 milijarde ljudi diljem svijeta je cijepljeno bez većih nuspojava. Stavljanje korone pod kontrolu veliki je zadatak u novoj godini. Drugi zadatak je postaviti temelje da naša zemlja i dalje napreduje, rekao je kancelar Olaf Scholz.

Prvi put nakon trogodišnje obnove, u ponoć se oglasio i londonski Big Ben. Građani su pozvani da ostanu kod kuće i vatromet prate na televiziji. 

Slavilo se i u Rusiji, Španjolskoj, Japanu i drugdje. 

U ledenim rijekama od Kine, do Italije i Njemačke okupali su se oni najhrabriji.

- Želim svima dobro zdravlje. Preporučujem da si postave male i ostvarive ciljeve. I neka uživaju u onome što su već postigli i već imaju, poručio je Boris Paunov („Berlinski tuljani"). 

Da bi ušli u 2022., ljudima diljem svijeta trebalo je punih 26 sati. Posljednji su je dočekali stanovnici Francuske Polinezije i Američke Samoe

Pirotehnička sredstva u novogodišnjoj noći u Europi odnijela su tri života, među njima i jednog 12-godišnjaka. Ozlijeđeno je dvadesetak ljudi. Posjet svetištu u indijskom Kašmiru tragično je završio za najmanje 12 hodočasnika stradalih u stampedu.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!