09:16 / 06.05.2018.

Autor: D.M./HRT

Prosvjed Greenpeacea protiv 'plutajućeg Černobila'

-

-

Foto: - / -

Brod Akademik Lomonosov putuje preko Baltika i Norveškog mora do ruske luke Murmansk. Dva reaktora elektrane trebala bi tada dobiti nuklearno gorivo.
Aktivisti Greenpeacea prosvjeduju protiv ruske plutajuće nuklearne elektrane koja bi trebala energijom opskrbljivati zabačene ruske baze na Arktiku. Upozoravaju da se radi o "Černobilu na ledu".

Kontroverznu plutajuću nuklearnu elektranu Rusija porinula krajem travnja u brodogradilištu u  Sankt Peterburgu. Brod Akademik Lomonosov putuje preko Baltika i Norveškog mora do ruske luke Murmansk. Dva reaktora elektrane trebala bi tada dobiti nuklearno gorivo.

U ljeto 2019., brod će iz Murmanska krenuti u Arktičko more kako bi opskrbljivao strujom i toplinom ruske baze, a vršit će i desalinaciju morske vode. Elektrana može pokrivati potrebe za energijom gotovo 200.000 ljudi. Odredišna luka mu je Pevek u Sibiru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!