14:01 / 12.09.2020.

Autor: Hina

Prosvjed migranata na Lesbosu, policija reagirala suzavcem

Foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis

Foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis

Foto: - / REUTERS

Migranti su se okupili i počeli prosvjedovati nakon što su buldožeri očistili površinu na kojoj će niknuti novi izbjeglički centar.
Grčka policija ispalila je u petak suzavac na bijesne migrante koji su nakon požara u najvećem europskom izbjegličkom logoru ostali bez krova nad glavom i koji traže da im se dozvoli da napuste otok Lesbos na kojem su vlasti počele za njih graditi novi prihvatni centar.

Više od 12.000 ljudi, većinom iz Afrike i Afganistana, nema krov nad glavom od kada je prošli tjedan požar uništio pretrpani izbjeglički logor Moria.

Migranti su se okupili i počeli prosvjedovati nakon što su buldožeri očistili površinu na kojoj će niknuti novi izbjeglički centar. Uz povike "sloboda" i "Ne logor" nosili su i transparente na kojima je pisalo "Nećemo više u pakao Morie" i "Čujete li nas, gospođo Merkel".

Okršaj policije i migranata je kratko trajao, a dužnosnici su poručili da će osigurati primjeren smještaj i higijenske uvjete kako bi spriječili humanitarnu katastrofu.

- Od danas će azilanti početi pristizati u šatore i u sigurne uvjete boravka, kazao je ministar za migracije Notis Mitarachi.

Na ulazu u novi kamp će se provoditi testiranja na covid-19, a zdravstvene vlasti i dalje pokušavaju naći 35 migranata koji su bili pozitivni na tu bolest, ali im se izgubio svaki trag.
Foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis

Foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!