13:01 / 28.10.2018.

Autor: I.M./B.V./HRT

Prosvjed poduzetnika u Velikoj Kladuši

Foto: Barbara Vid

Foto: Barbara Vid

Foto: - / -

U podne je počeo prosvjed u Velikoj Kladuši, s kojeg su vlasnici ugostiteljskih objekata i gospodarstvenici zatražili da se otvori granični prijelaz Maljevac s Hrvatskom.
U podne je održan prosvjed u Velikoj Kladuši. Na njemu se okupilo nekoliko stotina građana, među njima i vlasnici ugostiteljskih objekata i gospodarstvenici, koji su zatražili da se otvori granični prijelaz Maljevac s Hrvatskom.

Prosvjeduju zbog velikih gubitaka koje trpe zbog toga što je granični prijelaz Velika Kladuša - Maljevac zatvoren već šesti dan. Radionice, restorani i trgovine rade, kažu, s padom prometa od 50-80%. Izvoznici ne mogu poštivati rokove jer su gužve na granicama.

"Podsjećam vas da je Maljevac, jedan od najprometnijih graničnih prijelaza u Bosni i Hercegovini, zatvoren već šesti dan. Pitam sve vas - ima li zemlje u svijetu u kojoj bi takvo što bilo moguće šest sati, a kamoli dana?", izjavio je predstavnik poduzetnika Ibrahim Đedović, koji upozorava da su blokirani.

Prosvjednici traže izmiještanje migranata s prostora u neposrednoj blizini granice na kojem su trenutno. Od mjerodavnih traže da "im hitno i bez odlaganja osiguraju osnovna ljudska prava - prije svega pravo na slobodu kretanja ljudi i robe, pravo na rad".

Medije pozivaju da snime ulice Kladuše nakon 20 sati kako bi,kažu, "svijet vidio da su se stanovnici povukli, a migranti vladaju gradom".

Sve je snimila HRT-ova novinarka Barbara Vid:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!