11:47 / 15.11.2020.

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik/IMS/M.M./HRT

Prosvjed potpore Trumpu

Foto: REUTERS/Tom Brenner

Foto: REUTERS/Tom Brenner

Foto: - / REUTERS

Donald Trump i njegovi pristaše i dalje se ne mogu pomiriti s porazom na predsjedničkim izborima.
Donald Trump i njegovi pristaše i dalje se ne mogu pomiriti s porazom na predsjedničkim izborima.

Deseci tisuća ljudi okupili su se na Freedom Plazi u Washingtonu, nedaleko od Bijele kuće, kako bi poduprli tvrdnje aktualnog predsjednika Donalda Trumpa o izbornoj prijevari. Nosili su američke zastave i transparente s natpisima "Stop krađi" i  "Učinimo Ameriku ponovo velikom". Manji prosvjedi održani su i u drugim američkim gradovima.

Oduševljenje među pristašama izazvao je aktualni predsjednik Trump, koji se pokraj njih provezao u štićenoj koloni, na putu prema terenu za golf.

Trump ne želi priznati poraz i zasad neuspješno pravnim putem nastoji preokrenuti rezultat izbora. Tako odgađa i normalan početak priprema za novu predsjedničku administraciju.

Izabrani predsjednik Joe Biden rekreira se, pak, vozeći bicikl u društvu agenata tajne službe. Od Trumpove administracije traži rješavanje gorućih problema.

- Ja sam izabrani predsjednik, ali neću obavljati dužnost predsjednika do iduće godine. Bolest COVID-19 nema obzira prema kalednaru, nego se ubrzano širi. Aktualna administracija mora donijeti hitne mjere, objavio je Biden na Twitteru.

Biden je zasad, prema projekcijama, osvojio 306 elektorskih glasova, znatno više od 270 potrebnih za pobjedu. No dok Trump napokon ne prizna poraz, teško da će odustati i njegovi pristaše.

Većina prosvjeda u SAD-u protekla je bez incidenata, no nekoliko sukoba izbilo je s protuprosvjednicima i ljevičarskim skupinama. Jedna je osoba ubodena nožem, a deseci su prosvjednika uhićeni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!