Prosvjednici u Hersonu rastjerani pucnjavom iz vatrenog oružja

21.03.2022.

18:43

Autor: M.Š./Hina/HRT

Prosvjed u Hersonu

Prosvjed u Hersonu

Foto: REUTERS / REUTERS

Prosvjedni skup stanovnika Hersona, grada na jugu Ukrajine koji su zauzele ruske snage, prekinut je pucnjavom iz automatskog oružja i suzavcem. Pritom je najmanje jedna osoba ozlijeđena, pokazuju videosnimke dvaju lokalnih glasila.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba osudio je na Twitteru "ruske ratne zločince koji su zapucali na nenaoružane ljude koji su mirno prosvjedovali protiv okupatora".

Na snimkama se vidi kako prosvjednici idu prema središtu Trga slobode, a vojnici istodobno idu prema njima i počinju pucati. Snimke nastale iz najmanje dva kuta pokazuju zatim bijeg više desetaka prosvjednika pod rafalnom paljbom.

Na društvenim mrežama su ih objavila dva lokalna glasila, Suspiljne Novini i Most Herson. Na tim snimkama ništa ne upućuje na to da je u pucnjavi iz automatskog oružja netko stradao.

Na jednoj snimci vidi se stariji muškarac s nogom oblivenom krvlju dok se čuje glas koji kaže da je ranjen u eksploziji šok-bombe.

Dmitro Kuleba na Twitteru je pozvao da se "Rusiju zaustavi" tako da je se izolira, sankcionira i pred sud izvedu ratni zločinci.

Herson, nedaleko od Krima koji je Moskva anektirala 2014., prvi je veći grad (više od 200.000 stanovnika) koji su ruske snage zauzele nakon početka invazije 24. veljače.

Od tog dana njegovi su stanovnici redovito održavali prosvjede protiv okupatora.

Na velikom skupu u nedjelju, 13. ožujka, čuli su se pucnjevi upozorenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!