Prosvjedi antivaksera i protivnika COVID potvrda u Beogradu i Parizu

19.09.2021.

12:11

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Beograd

Beograd

Foto: Zorana Jevtic / Reuters

U Beogradu - prosvjedi antivaksera i protivnika COVID potvrda. Istodobno održala se i Parada ponosa pod velikim policijskim osiguranjem.


Zastava duginih boja nastradala je na prosvjedu protivnika cijepljenja i COVID certifikata u Beogradu. Tamošnja vlada još nije donijela odluku o uvođenju COVID potvrda kakve postoje u Europskoj uniji. Ovi prosvjednici to ne žele.

- Smatram to kao jednu totalitarnu mjeru, koja je usmjerena na čistu diskriminaciju slobodnih ljudi u Srbiji, rekao je Marko Pejković, prosvjednik iz Beograda.

- Da podržimo istinu, da podržimo da se zaštite naša djeca. I mala i velika, a i svi odrasli. Jer znamo da ovo nije cijepljenje, nego sredstvo preko koga oni ubijaju istinu prvenstveno, a onda i nas sve, kazala je Branka Živković, prosvjednica.

Srbija, koja je bila među europskim liderima po brzom nabavljanju cjepiva, kineskog i ruskog, i davanju prvih doza, sada dramatično zaostaje za najrazvijenijim zemljama. Samo je 41 posto stanovništva cijepljeno. Posljednjih dana visoki su brojevi novozaraženih, prelaze i 7000 dnevno. Jučer je, prema službenim podacima umrlo 35 osoba.

Istovremeno s tim prosvjedom održavala se i Parada ponosa. Pod velikim snagama osiguranja i bez ozbiljnijih incidenata, ovi prosvjednici nisu imali problema s korona mjerama, a za ulazak na središnju manifestaciju trebalo se testirati. Zbog dviju skupina prosvjednika dijelovi grada bili su paralizirani.

Stotine su se okupile i u Parizu, nezadovoljne zbog odluke vlade da necijepljeni zdravstveni radnici mogu biti suspendirani i ostati bez plaće. Već je suspendirano oko 3000 francuskih liječnika, tehničara i sestara u bolnicama i domovima umirovljenika.

- Ucjena radnim mjestom nešto je najgore što možemo napraviti tim medicinskim radnicima. Onima, kojima smo pljeskali prije godinu i pol, kada su spašavali živote bez ikakvih zaštitnih sredstava i bez maski, stavljali su vreće za smeće preko glave kako bi se zaštitili. Tada su nam bili heroji, a sada ih tretiramo kao ološ jer se ne žele cijepiti, kazala je Christie, prosvjednica u Parizu.

- Ovo je pitanje principa jer iako je COVID potvrda učinkovita, ne možemo to prihvatiti. Cilj ne opravdava sredstvo. Ne možemo diskriminirati ljude na temelju cijepljenja ili imunizacije - to je apartheid!, rekao je Florian Philippot, lider stranke Domoljubi.

Nakon uvođenja strožih kriterija za neka radna mjesta, ali i ulaske u restorane, muzeje, teretane, u Francuskoj se znatno povećao broj zainteresiranih za cijepljenje. Ali i odlučnost protivnika takvih mjera.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!