22:15 / 01.07.2021.

Autor: HRT/Hina

Prosvjedi diljem Turske zbog izlaska iz Istanbulske konvencije

Prosvjed u Istanbulu

Prosvjed u Istanbulu

Foto: Murad Sezer / Reuters

Tisuće ljudi u četvrtak je u Turskoj prosvjedovalo protiv izlaska njihove države iz Istanbulske konvencije, međunarodnog sporazuma za prevenciju obiteljskog nasilja. 

Prosvjednici u središtu Istanbula nosili su natpise poput: 'Ne odustajemo od Istanbulske konvencije', 'Za nas to nije gotovo'... Prosvjedi su održani i obalnom gradu Izmiru, prijestolnici Ankari i drugim gradovima, uvijek uz masovnu prisutnost policije.

Turska je vratila sat 10 godina unazad za ženska prava, rekla je glavna tajnica Amnesty Internationala Agnes Callamard, prozvavši tursku odluku "bezobzirnom i opasnom porukom" jer bi zlostavljači mogli izbjeći kaznu. Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je kako je povlačenje Turske iz konvencije duboko razočaravajuće.

Predsjednik Tayyip Erdogan najavio je povlačenje Turske iz konvencije u ožujku, a ta je odluka na snagu stupila danas. Tursko vodstvo je napuštanje tog dokumenta objasnilo tvrdnjom da su ga oteli oni koji žele normalizirati homoseksualnost. Erdogan je u obraćanju rekao kako neki u Turskoj žele pogrešno predstaviti tu odluku kao korak unazad za državu. "Naša borba protiv nasilja nad ženama nije počela s Istanbulskom konvencijom, niti će se završiti našim povlačenjem", kazao je. Smatra kako država već ima učinkovite zakone protiv nasilja, pa je najavio i akcijski plan o širenju svijesti o obiteljskom nasilju.

Istanbulsku konvenciju 2011. je stvorilo Vijeće Europe, a njome se želi stvoriti pravni okvir na razini kontinenta za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama. U Turskoj je taj problem i dalje raširen. Najmanje 300 žena ubijeno je prošle godine u Turskoj, tvrdi njemačka organizacija Wir Werden Frauenmorde Stoppen (Zaustavit ćemo ubojstva žena). Istanbulsku konvenciju dosad je prihvatilo 35 država, a još 11 ih nije ratificiralo, stoji na stranicama Vijeća Europe. U Hrvatskoj je ona stupila na snagu 1. listopada 2018..

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!