14:28 / 10.01.2022.

Autor: Dnevnik/IMS/T.D./HRT/Hina

Prosvjedi pred OHR-om u Sarajevu, Schmidt: "Ovo su teška vremena za BiH"

Prosvjedi u BiH

Prosvjedi u BiH

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt upozorio je u ponedjeljak da su nastupila teška vremena za BiH pozvavši građane da čuvaju mir i tako sudjeluju u stabiliziranju stanja, nakon što su se pred sjedištem OHR-a okupili prosvjednici prosvjedujući zbog trenutnog stanja u zemlji. 


Schmidt je njihove predstavnike pozvao na razgovor u OHR, no prosvjednici su to odbili pa je on izišao ispred zgrade i tamo im u kratkom govoru poručio kako razumije njihovu zabrinutost zbog velike političke krize u zemlji i stalnog jačanja napetosti. Okupljeni su sve vrijeme uzvikivali "sankcije, sankcije". Schmidt je istaknuo da nikada neće dopustiti dovođenje integriteta BiH u pitanje, a komentirajući obilježavanje 9. siječnja, koji je u Republici Srpskoj ponovno entitetski praznik, kazao je da to "nije bio dobar dan", ali upravo mu je to dodatni motiv da nastavi raditi svoj posao.


- Mi moramo gledati naprijed. Prije svega želimo mir u Bosni i Hercegovini. Ovo jesu teška vremena kako za vas, tako i za nas. Ja znam za ovu zemlju i za ovaj grad i znam što se dogodilo u Srebrenici. Moj je problem sljedeći - kako raspravljati dalje? Ovakvo stanje nije rješenje, poručio je Schmidt.

video thumb

- Ovo su teška vremena za BiH i ja tražim potporu svih vas građana, kazao je njemački političar ističući kako je sadašnju krizu potrebno riješiti što prije razgovorima.

Dodao je kako mu je dobro poznato što se zbilo u BiH prije 30 godina odnosno zbog čega građane te zemlje sadašnje stanje podsjeća na ono uoči početka rata 1992., kao i to što se zbilo u Srebrenici, aludirajući na genocid koji je tamo 1995. godine počinjen nad Bošnjacima.

Istaknuo je kako zbog toga nikada neće dopustiti dovođenje u pitanje integriteta BiH, a komentirajući obilježavanje 9. siječnja, kojega su u Republici Srpskoj ponovo obilježili kao entitetski praznik, kazao je kako to "nije bio dobar dan" no da je upravo zbog toga dodatni motiv da nastavi raditi svoj posao.

Prosvjede u Sarajevu organizirala je nevladina organizacija Restart, kao dio projekta kojega su nazvali "Buđenje građana".

U okviru te inicijative potaknuli su državljane BiH koji žive u zapadnim zemljama da i oni organiziraju prosvjede i tako upozore vlade tih zemalja koliko je stanje u BiH opasno te kako je stoga nužno reagirati prije nego što kriza eskalira do mjere u kojoj se više neće moći kontrolirati.

Takva su prosvjedna okupljanja zakazana u Bruxellesu, Washingtonu, Londonu, Ottawi, Oslu, Rimu, Stockholmu, Torontu i još nekim gradovima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!